登記成會員
搜索
查看: 7090|回復: 13

[討論研究] 沙頭角支線遺蹟 — 中期報告

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

沙頭角支線於 1911 至 1928 年間營運,一個世紀過去,除咗廣為人知嘅孔嶺站及沙頭角禁區內嘅「電線桿路軌」外,鮮為人知嘅遺蹟仍有不少,包括早前出文介紹散落香港各處的沙頭角線(或規格)舊路軌。

因為仲有幾個地點要發掘,所以先將現有資料分享一下,因此叫「中期報告」,稍後完成後會有詳盡地圖、影片及圖文紀錄,敬請留意。

我將沙頭角支線粗略分為兩段,第一段是粉嶺至禾坑,第二段是禾坑至沙頭角。

1) 第一段因為 100% 變成沙頭角公路,除咗係人都知嘅孔嶺站外,再冇其他發現了;

2) 第二段因為走線問題(詳盡版會有解釋),仲保留好幾段路基及橋躉。

我嘅切入點係 20 年代航空圖,清楚睇到整條鐵路,仲隱約見到一列火車!有呢張航空圖,就好容易對照到「官方地圖」,加上幾條村嘅村公所相助(仲有禮物收……請看另文)於是,沿走線深入鄉郊,自然有發現。

至出文呢刻,基本上已找到從禾坑至沙頭角嘅路基、2 個橋躉、涵洞及懷疑水塔,亦有當地人口述軼事,此外,同沙頭角線有少少關係嘅電報桿都有發現。現在尚有一小段路基及其他橋躉要發掘,搞掂就可正式出報告。

1924 Maps HKG-Default-002.jpg

禾坑的路基。

懷疑水塔 — 據文獻記載這裏有供蒸汽火車頭加水的水塔,不過,從外觀不能斷定是當年的水塔抑或農田灌溉水塔?

大朗的路基。

禾坑的橋躉。

麻雀嶺的橋躉。

評分

參與人數 2積分 +60 收起 理由
leonkin + 20 支持原創
JohnLam + 40 支持原創

查看全部評分

Thank you for sharing!
謝謝分享

我都十年前的影的, 石躉上仍有路軌痕
水箱都好大機會係火車用,因為果邊田地直接引紅花嶺溪水入田灌溉多
great research here... look forward to the final report
leonkin 發表於 28-8-2020 10:15 AM
我都十年前的影的, 石躉上仍有路軌痕

呢個位今時唔同往日了,依家森林咁,橋墩遺址畀大樹「食」住,如果唔知來龍去脈,已經睇唔出係橋墩

兩個凹槽唔係放路軌的,而係放橋樑,路軌鋪響橋樑上面。

我努力啲,快啲報告埋單~~
egg_studio 發表於 28-8-2020 11:48 PM
呢個位今時唔同往日了,依家森林咁,橋墩遺址畀大樹「食」住,如果唔知來龍去脈,已經睇唔出係橋墩

兩個 ...

原來如此,好彩當年拍下,我直情想秋涼跟大大你行一次添

報告慢慢啦,慢工出細課
leonkin 發表於 29-8-2020 10:21 AM
原來如此,好彩當年拍下,我直情想秋涼跟大大你行一次添

報告慢慢啦,慢工出細課

係呀,你啲相好清楚,依家你唔講根本睇唔出有橋墩。

我仲要探多兩個橋墩位及少少路基,整埋影片,文字就寫好曬,預一至兩星期有嘢睇。

不過,睇到你話跟我去,我突然諗到,不如畫張「旅遊圖」先!(去搵贊助)
egg_studio 發表於 30-8-2020 08:06 PM
係呀,你啲相好清楚,依家你唔講根本睇唔出有橋墩。

我仲要探多兩個橋墩位及少少路基,整埋影片,文字就 ...

期待你 加油呀~ 有咩需要大家PM啦~
近期去多沙頭角一帶兩次,目的係尋找走線上嘅火車橋,不過兩條目標火車橋都未搵到(好大可能性係已經完全拆毀),不過,響大朗村嘅路基上,偶然發現另一條火車橋的遺蹟。

此外,因疫情而關閉嘅沙頭角農莊,莊主得知我來研究沙頭角支線,特別開門招待,因為農莊內保留了一段完整的路基,及莊主認為是當年石涌凹站售票處的建築物地基(現已復修,變成沙頭角鐵路資料館),不過,從 20 年代航空圖所見,該建築與沙頭角線無關,而石涌凹站應該位於農莊外,詳盡分析請留意稍後報告。

嚟到沙頭角農莊,當然要去火車頭打卡!

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
leonkin + 40 有圖有文有真相

查看全部評分

好正
好努力的有心人
有心有力,謝謝分享。