登記成會員
搜索
查看: 7551|回復: 16

[賽後報告] 大埔蓮澳 --> 林村 --> 泰亨村路遊

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

有車友介紹蓮澳 --> 碗窰路線,咁我就試試蓮澳 --> 林村,然後經圍頭往泰亨,全走村路 -- 因為寫緊(及畫緊)泰亨南華甫一帶的鄉郊建築文章(未寫好),所以呢輪響果頭走村路。

先從大埔上蓮澳,踩幾斜嘅馬路,炎熱天氣下一腳輕鬆搞掂。

如果睇「官方地圖」,從蓮澳有幾條路可以跨過山去林村,但實際上仲行得只有一條仲行到,其他小徑已生密或畀人封咗變成種植場(唔肯定係合法定非法)。

其他小徑都有探過,去到山卡啦就變咗種植場,但風景好靚。

條路好明顯,平時應該有人行。

大約上幾分鐘就到標高柱。山下就係林村一帶。

落山對於 XC 車比較難搞,因為九成係樹根路,加上落完雨,要踩一半抬一半。(照片是其餘的一成路況)

話咁快落到山腳「社山村」,亮點係被圍住嘅老樟樹。之後我冇踩馬路出林錦公路,而係沿「社山河」踩,最後都係出林錦公路,只係多咗村路玩。

去到林村,嚟支沙冰可樂($10)

飲完可樂,向牛牯嶺軍路進發。

牛牯嶺軍路我介紹了好多次,有興趣可爬舊文或我網站。不過,今次不需上牛牯嶺,要從旁邊一條不起眼的小路穿入去。我踩咗牛牯嶺咁多年,都冇發現呢條小路,因為有景轟,直至我問果頭嘅農務陀地先識行,陀地唔想咁揚,所以要象徵式加番閱讀權限。

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 100 才可瀏覽,您當前積分為 0

過咗景轟位後,係短短嘅 XC 拜山路(之後係農陀的領土)

呢個位要抬上石級,之後就會直入圍頭村。

入到圍頭村村,向山腳方向踩,會去到呢個「高難度」住宅區,有幾「高難度」?handle bar 600 以上過唔到,仲有幾個 90 度轉彎位及上石級。

呢個 U 形位幾得意。

之後落山,會見到「日本拔刀比賽」擂台。前面轉左面向山腳踩番上山,否則出番馬路。

又稍為上少少斜,基本上係沿山腳踩,有少少分岔路,基本上向住泰亨方向。

過鐵橋。

最後見到荷花池,就到達泰亨。泰亨有幾幢歷史建築,我稍後另文介紹。

有時間不妨又踩番上山少少,遊覽「百年連理樹」、文武廟及天后廟。

從文氏宗祠可駁馬路走,若繼續玩村路,就繼續往山邊方向踩,會踩入少少迷宮 feel 嘅洋房區。

入到好靚嘅村路,不過一轉彎……

就立刻變 XC 路,所以新界村路真係估佢唔到。XC 路好短,接上 S 形村路,然後出南華甫,之後就只有馬路可走。

評分

參與人數 2積分 +40 收起 理由
DominicNg@G + 20
leonkin + 20 支持出相

查看全部評分

Thanks for sharing!
村村通,好好玩
請問有沒有track? 找一日試走
DominicNg@G 發表於 22-7-2020 04:38 PM
請問有沒有track? 找一日試走

PM 咗你

謝謝蛋兄
睇完你遊記,蓮澳去林村可以放棄。
點解?

9成要推車...無謂了
你睇错,我話「9成樹根路,一半要抬車」,即是約45%要抬,你踩軟架應該可以過多啲位
明白...看今個星期有冇時間試下
不過你強悍好多,我加埋軟架都無你一半功力....
星期日由蓮澳試落社山,路況不差,不過我都只係落到一半,人問題多過車。
再走村路往泰亨,相信我走的路線不是完全同蛋兄相同,至少沒有遇到超窄的路...總括來說,幾特別的路,但不會經常走,始終穿過村民屋企,狗就不停吠。

再次謝謝蛋兄指示

講多少少,原本先去皇后山印度廟打卡,但上山小路已被旁邊地盤封了,地盤職員說是地政署封,再問附附近清潔伯伯,他說連廟外圍都封,說是怕天秤高空工作怕會掉東西弄傷市民。
哈哈,你搵到「景轟位」嗎?(私人地方)

「超窄的路」<-- 我頭 bar 680mm 唔夠過,就算過到都轉唔到彎。
egg_studio 發表於 28-7-2020 11:23 PM
哈哈,你搵到「景轟位」嗎?(私人地方)

「超窄的路」

景轟位門常開...不過我入咗去即順手關上。

這些村路四通八達,可能每次都走到不同的路。
尋幽探秘好過癮,謝分享。
shiulung 發表於 12-10-2020 03:37 PM
尋幽探秘好過癮,謝分享。

這正是村路好玩之處