登記成會員
搜索
查看: 8201|回復: 6

[推介/評論] 九廣鐵路舊畢架山隧道 2019

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

2012 年去過舊畢架山隧道,2019 又去多次

舊地再重遊:

我出世至今都響新界住,所以小學時搭火車出入九龍都仲行緊舊畢架山隧道,之後轉雙軌 + 新畢架山隧道時,記憶仲好清楚,記得從旺角去沙田站時(當時未有九龍塘及大圍站),出新畢架山隧道,仲可以見到舊畢架山隧道橋。

好多年後嘅 2012,因工作關係,去開顯徑邨,於是走去望望隧道。

另看《九廣鐵路舊畢架山隧道 2012

之後有人問起 + 七年之癢,就舊地再重遊。從馬路入去隧道只係一兩分鐘路程,由於果處係晨運徑,一兩分鐘路程已經有三個遊人行過,都算熱鬧。

比較 2012 及 2019 照片:

DSC04253.jpg 2019

今次加多幾張:

從隧道頂向下,當年火車從下面駛入 / 出隧道。

可能驚遊人自拍跌落去,所以加了欄杆。

據會員報料,隧道有 sensor,其實隧道口都有。

2012 時仍可清晰睇到「Beacon Hill Tunnel」,現在睇唔清了。

評分

參與人數 1積分 +20 收起 理由
leonkin + 20 支持出相

查看全部評分

謝謝分享,顯徑嗰邊我都未去,要抽小小時間行一轉先。
我下星期搵日去埋九龍塘果邊
egg_studio 發表於 24-4-2019 01:18 PM
我下星期搵日去埋九龍塘果邊

顯徑嗰邊入口難搵嗎?
野孩子 發表於 24-4-2019 01:54 PM
顯徑嗰邊入口難搵嗎?

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 100 才可瀏覽,您當前積分為 0

egg_studio 發表於 24-4-2019 11:52 PM
**** 本內容被作者隱藏 ****

收到,謝謝。
遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 888 才可瀏覽,您當前積分為 0