登記成會員
搜索
查看: 5891|回復: 5

[圖片/文章] 滇越鐵路自駕遊(上)「米軌」篇

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

從雲南昆明站沿滇越鐵路南下,到中越邊境河口站(滇越鐵路滇段終點站)。

滇越鐵路走線大部分係山卡啦,而鐵路已終止客運,所以遊滇越鐵路一定要租車。至於滇越鐵路或米軌背景及歷史就唔響呢度介紹了,重點係國內唯一的米軌鐵路及法式鐵路,大家上網搵搵唔難搵,貫徹「圖多字少」,或者稍後留意我網站「詳細版」啦。

米軌、寸軌等基本資料可爬爬我之前寫嘅「中國最後煤礦窄軌」。(詳盡版請看 egg studio 網站《「中國最後煤礦窄軌」— 湖南寸軌煤礦鐵路》)

陽宗海山上棚洞。

左邊米軌(滇越鐵路)與右邊標準軌(南昆鐵路)。

米軌穿過無數山丘。

狗街子站(已廢站)。

滇越鐵路上至今大部分路枕仍使用當年法製金屬路枕,上面法文仍清晰可見。

南盤江大橋。

當然要爬爬,遠處是高鐵線。

滴水站(廢站)。

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
t21177 + 40 支持出相

查看全部評分

因每次只能批量上載 10 張相,回覆繼續。

在滴水站見到火車經過(米軌東方紅 1975 年製)。

徐家渡站(廢站)。

徐家渡站站房(省級文物)。

呢度就出名,電影迷及鐵路迷都應該知 -- 碧色寨站。

例牌打卡位。

碧色寨站另一邊嘅寸軌站台(零遊客 / 影迷)。
之後到最難去嘅戲肉 -- 人字橋。

相中下方是官方沒有的站,可能當年只為方便村民而停一停。相中可見滇越鐵路山區段的羊腸 — 火車從相下方左向右行駛,經隧道轉上中間山腰,右向左,又經過另一個「非官方站」入隧道,出隧道就係相中間的人字橋,過橋後又入隧道,響相左面駛出,繼續南下。

人字橋前的小站(官方冇的站)。

河口中越鐵路橋。

河口站(廢站)。

之後請留意「寸軌篇」~~~

補充幾張相:

昆明北站 -- 曾經係滇越鐵路一個站(不是總站),依家成為雲南鐵路博物館,主要收藏米軌及寸軌火車,稍後另開文介紹。

河口站 -- 由於客運終止,河口站一度荒廢,現在改建為飲食、娛樂及住宿,外面已經係酒吧街。(參觀當日仍裝修中)

徐家渡站仍存放法製金屬枕木,超過 100 年歷史。(徐家渡站亦保留兩輛「搞鬼」米軌車,稍後我網站介紹)

碧色寨附近的蒙自,一間以「滇越鐵路」的主題酒店,價錢不貴,一定要嚟住住。

房間扮米軌客車。

正哦!