登記成會員
搜索
查看: 11774|回復: 21

[討論研究] 馬鞍山村遺址探遊 + 馬礦新資料

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

大笪地會員有份參與嘅馬礦歷史研究,其中有小部分提及馬鞍山村,而反觀我地,除礦洞內部,亦有研究過露天礦場

馬鞍山村並非現在有基督教及天主教嘅「馬鞍山村」,而係礦場營運時,礦工居住嘅「馬鞍山村」。早前搵到兩位馬鞍山村村民帶路入去舊村,講番村歷史及同礦場關係。

相中可見,村民帶同幾頭「猛犬」一同前往馬鞍山村。點解要出「猛犬」?村民謂舊村果一帶現時危險,因為某啲原因,不應獨自前往。

早響上年搵鐵橋時(另見《馬鞍山露天礦場考察 + 尋找鐵橋》),知道當年鐵橋繼續走,會通去馬鞍山村,而鐵橋果段路係礦工返工放工其中一條路,響「官方地圖」可清楚見到小徑。

現時馬鞍山村已清拆,但因為政策及某啲原因,未能發展,所以係一片草原及樹林。翻看「官方地圖」,有一年(注:並非 2018),有人把該一帶平整,起初以為鋸好多樹,但根據村民憶述,果一帶原本用嚟堆放露天採礦時唔要的泥土,而鐵橋嘅鐵路正係負責從礦場將泥土運到呢度。可惜,路軌遺蹟已冇跡可尋。

村民亦講咗大量馬鞍山村歷史、傳聞及軼事,暫時不在此描述,稍後以正式報告分享。

Screen Shot 2018-11-09 at 12.01.04 PM.jpg
藍色座標是村長屋、「柏林屋」等位置。綠色是當年小徑,綠色右端是鐵橋。

進入馬鞍山村路徑隱隱約約,加上塌樹未清,都一般難搵。

前面平原就係馬鞍山村位置。

據村民指出,這位置是村長屋企;從衛星圖上,是左邊第一間屋。

馬鞍山村現存唯一建築,二十幾年前曾借出拍攝 RTHK《小柏林週記》、無線的《包青天》等劇集。

車庫,以前是牛棚。

西馬肚石澗,下游是大水坑。

石澗上有兩條金屬實心管,發展商曾經是打算在石澗上鋪上這種金屬管,然後起橋過河,但因為某啲原因,未能成事,因此,至今車路未入到馬鞍山村。

過去村民會捕野豬……食。

鐵橋把泥頭運至這一帶。

至於 title 上嘅「馬礦新資料」,除咗鐵橋與馬鞍山村嘅關係,亦包括上文提及嘅幾個「某啲原因」,同埋村民確認 240/280 洞口位置、年前出現「老虎」的真正情況(當然唔係左炒右炒嘅傳媒所謂豹貓、山貓等),稍後請留意正式報告。
遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 500 才可瀏覽,您當前積分為 0

評分

參與人數 4積分 +160 收起 理由
leonkin + 20 勁呀~我都去過溫家村,仲記得條路點行。我.
mcw + 80 支持原創!!! 竟然有"老虎" !!!!.
JohnLam + 20 唔讚唔得啦!希望大家繼續為保育馬礦出心出.
kaiboy123 + 40 為馬礦仆心仆命

查看全部評分

egg_studio 發表於 15-11-2018 08:57 AM
相中果間冧咗大半就係……

之前去仲係一間,家陣得返半間...

另附上舊村建屋新聞
egg_studio 發表於 15-11-2018 09:57 PM
呢 part 屬報告一部分,等我去多幾次資料搜集及訪問先啦,依家只係從幾個原村民口中得知,未有其他角度資料 ...

哈哈~辛苦師兄,夾到時間預埋我一齊上山,我係山腳~
egg_studio 發表於 15-11-2018 06:17 PM
根據村民所述,應該冇得起的,詳情報告內提及(因為有啲情節未確實)

以新地性格,無理由咁易放棄(利申未睇到下文)
唔知又諗緊咩計
嘩 驚天大秘密 搞到有點心癢癢
好想知!
要努力啲儲分先得
好想知x2
依單料真係爆。
係咪所謂的溫家村?我都行過,老虎篇文要夠分先欣賞到啦,謝謝分享~
leonkin 發表於 13-11-2018 11:23 AM
係咪所謂的溫家村?我都行過,老虎篇文要夠分先欣賞到啦,謝謝分享~

冇錯,就係溫家村!

老虎嘅事信一半啦
egg_studio 發表於 13-11-2018 11:37 AM
冇錯,就係溫家村!

老虎嘅事信一半啦

我原本唔信老虎, 竟然可以信一半咁搞笑??好期待!
leonkin 發表於 13-11-2018 04:46 PM
我原本唔信老虎, 竟然可以信一半咁搞笑??好期待!

唔通係老虎...狗?
egg_studio 發表於 13-11-2018 11:37 AM
冇錯,就係溫家村!

老虎嘅事信一半啦

好多年前去溫家村時仲有一兩間村屋係到,依家仲有無係度
JohnLam 發表於 13-11-2018 07:10 PM
好多年前去溫家村時仲有一兩間村屋係到,依家仲有無係度?

只剩低以前拍戲果間。
egg_studio 發表於 14-11-2018 09:59 PM
只剩低以前拍戲果間。

原來係拆淨嚟拍戲
真係唔講唔知

本身以為發展商咁好死留返一兩間保育,希望依間最後既村屋可以留返係到

JohnLam 發表於 15-11-2018 06:24 AM
原來係拆淨嚟拍戲
真係唔講唔知

相中果間冧咗大半就係……
其實俾唔俾起架?拖拉好多年了~
leonkin 發表於 15-11-2018 04:35 PM
其實俾唔俾起架?拖拉好多年了~

根據村民所述,應該冇得起的,詳情報告內提及(因為有啲情節未確實)
呢 part 屬報告一部分,等我去多幾次資料搜集及訪問先啦,依家只係從幾個原村民口中得知,未有其他角度資料。

終於睇到下半Part,真係估唔到...
路過真係要小心...