登記成會員
搜索
查看: 16129|回復: 22

[賽後報告] 白瀝島 -- 海軍潛艇基地探秘(新舊照片 + 影片)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

大笪地一行七人,到 90 年代南海三大海軍基地之一白瀝島,島上最著名的是挖空山體興建的巨大潛艇庫、百幾幢軍營和大量防空洞。自上世紀 90 年代解放軍撤走,小島一度改造成軍事主題度假村並試業,後來因為種種原因,試業一輪後停運,爛尾收場

為了遊覽禁地,事先聯絡當局,當局轉介到某機構安排登島和接待。

先嚟 video:

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 1000 才可瀏覽,您當前積分為 0

詳細遊記已響我網站,另看《極限挑戰「白瀝島」!禁絕海軍潛艇基地》,不重覆,呢個 POST 主要比較一下 2006 年及 2018 年照片。

**點解叫「極限挑戰」?自己推敲一下啦,知道的話就搵 E13、E14**

2006 年由軍營改建的旅館。
2018 年被山竹破壞 -- 睇番大約六、七月拍嘅綜藝節目,有幾個鏡頭影到旅店,當時未吹爛,仲可以住人。

2006 年旅館隔離嘅卡拉 OK。

2018 年變化不大,冇俾山竹破壞。

留意過期日子。

2006 年客房。

本來我地會住呢間旅館($300 晚,幾貴吓),被山竹搞成咁,結果要響東澳住(所以玩埋夜遊東澳艦艇庫)。

2006 年豪華套房。

2018 年打風後變成咁。

我地搵唔到呢個防空洞。

2006 年租俾遊客嘅海邊小屋。

2018 年收埋咗響海灣倉庫裏,似係打風時吹曬啲雜物入去。

2006 年海邊度假區。

2018 年變咗森林度假區。

2006 年遊客食飯地方。

2018 年仲響度,當然冇營業啦(見只有漁民出入)

右邊係當年遊客開飯嘅地方。

2006 年山頂雷達;2018 年我冇上去,請有影相的團友補相。

2006 年防空洞。

2018 年俾漁民塞滿漁具嘅防空洞(所以入唔到)。

以下照片都係 2018:

四處都有防空洞。

放導彈嘅倉庫。

有雪櫃嘅防空洞。

雪櫃大約夠放幾千人食物(另看 video 睇得清楚啲)。

島上有百幾幢軍營,少部分改建俾遊客用(都已荒廢),大部分一早已荒廢。

島上必遊嘅潛艇基地及軍史館。

評分

參與人數 1積分 +20 收起 理由
leonkin + 20 支持出相

查看全部評分

Jaytang 發表於 28-11-2018 10:14 PM
點解咁講呀?
玩曬?

唉~~~好多人要睇完後記,認為好玩、安全先話不如搞多次,不肯抱非常少少嘅冒險精神去參加第一次(除非要返工,攞唔到假就冇辦法),所以我活動召集時講過只辦一次。而且我都講曬點樣去,有興趣可自己搵合法機構安排。
大家不是持牌旅行社(旅行代理商)的話,辦旅行團是犯法的,法例及罰則可響旅行代理商註冊處搵到~~~

egg_studio 發表於 16-4-2020 12:56 AM
合法玩,安全又放心,唔明又可以問,問完又可寫文拍片出街,一啲都唔可惜。 ...

如果可以合法玩係最好。唔似香港咁,乜都唔得唔比我可以。
大開眼界~
下次都想去
增廣見聞!
Jaytang 發表於 6-11-2018 06:11 PM
下次都想去

都幾難有下次
不得了,詳細到恍如親歷其境
有舊相,有比較,正。
egg_studio 發表於 7-11-2018 12:46 PM
都幾難有下次

點解咁講呀?
玩曬?
1000分先睇到
風景部分冇積分限制,1000分就睇到不公開的文件,如果你只諗住去玩,對歷史冇乜興趣就唔駛理啲文件。
我神密人甘高調都系得800分
又一大片荒廢土地
真係大開眼界, 謝!
可惜要當局轉介到某機構安排登島和接待
drwongec 發表於 13-4-2020 11:17 PM
可惜要當局轉介到某機構安排登島和接待

合法玩,安全又放心,唔明又可以問,問完又可寫文拍片出街,一啲都唔可惜。
egg_studio 發表於 16-4-2020 12:56 AM
合法玩,安全又放心,唔明又可以問,問完又可寫文拍片出街,一啲都唔可惜。 ...

咁又係. 至少安全, 又去得到.
合法去玩,安心好多!