登記成會員
搜索
查看: 9096|回復: 6

[賽後報告] 搶灘!蚊尾洲燈塔遊(圖多字少)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

蚊尾洲係珠江口最南面嘅島,非常細,廣東省地圖上只象徵式一點,不合比例。蚊尾洲上有座由清、英及港英政府三地共同提案及興建嘅燈塔。多得網上你抄我、我抄佢嘅網媒(又係果個啦),好多人以為蚊尾洲 / 蚊尾洲燈塔屬於香港,其實從興建至現在,一直都係內地水域,依家燈塔已經係廣東省省級文物。

因此,去蚊尾要出境,記得帶回鄉卡!

從計劃至成行,不經不覺搞咗一年半載,最大原因係好少有船家會接呢支旗,近年香港船家 / 洗頭艇唔敢接(去釣魚、唔登島都唔願意),國內船家收得貴,加上島上除咗燈塔外乜都冇,除非好有興趣,否則好少人會願意花 $$$ 及時間去蚊尾洲睇燈塔。此外,蚊尾洲一年有一半時間風極高浪極急,上唔到岸,所以一講就講咗成年。

結果,因為搭路去另一個島「白瀝島」(另看稍後嘅白瀝島遊記(未出)),順路去埋蚊尾,大笪地會員 share 船錢有得諗,終於成行。
詳細遊記、其他照片、video 等,另看我網站《蚊尾洲燈塔 — 大陸境內獨一無二英式燈塔

當日四級風,尚可搶灘登陸。

前面大石屎係直升機場,維修人員應該搭直升機嚟,我地就搭一個鐘大飛。燈塔後係南海,500 公里外先有下個島 -- 西沙群島。

燈塔建築群建於島最高位,理應唔會水浸,但四周仍設置幾個去水口。
燈塔由宿舍、倉庫及儲水缸等建築包圍。

走進燈塔建築群。

小島冇碼頭,以前要用這吊機將物資從海面船隻吊上嚟。

蚊尾洲 24-12-1950.jpg
響香港圖書館網站可以搵到一啲蚊尾洲及燈塔嘅報導。提示:用英文搜尋會搵得多好多。

Gap Rock, Hong Kong Daily Press, 1890-02-13.jpg

詳細遊記、其他照片、video 等,另看我網站《蚊尾洲燈塔 — 大陸境內獨一無二英式燈塔

正正正!!!
正,我都想跟埋去see see
都係一個字【正】,兩個字【謝謝】。
版主您好。我和幾個朋友這個6月想到白瀝島及蚊尾洲遊玩。(1) 請問6月是否登蚊尾洲合適月份?(2) 包艇玩白瀝島及蚊尾洲,大約費用$多少? (3) 用 1 天玩 2島(白瀝島+蚊尾洲)時間足夠嗎? 謝謝您的回覆~ !
jj629 發表於 8-6-2019 01:21 PM
版主您好。我和幾個朋友這個6月想到白瀝島及蚊尾洲遊玩。(1) 請問6月是否登蚊尾洲合適月份?(2) 包艇玩白瀝 ...

如果冇颱風的話,六月風浪相對較細,能夠登蚊尾的機會太啲。至於一天玩曬兩島,你先看看我寫的遊記(白瀝),如果你諗住去一樣嘅地方,咁一定唔夠時間,除非你只去潛艇基地一處。

船大約預二千五啦。
egg_studio 發表於 9-6-2019 05:22 AM
如果冇颱風的話,六月風浪相對較細,能夠登蚊尾的機會太啲。至於一天玩曬兩島,你先看看我寫的遊記(白瀝 ...

謝謝你的回覆~!