登記成會員
搜索
查看: 8276|回復: 11

[賽後報告] 中秋粵湘單車遊(六)鐘乳洞 + 鐵礦洞遊

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

呢個鐘乳洞 + 鐵礦洞去過好多次,但每次都係踩單車入洞,今次帶鴨仔團,用腳參觀 ~~~

鐘乳石洞 + 鐵礦洞冇明確紀錄響幾時發現 / 開鑿,而究竟係發現鐘乳石洞之後開礦,定開礦後發現鐘乳石洞?就算問有關地方博物館都唔知,但鐘乳石洞及鐵礦洞分別建有 50 年代的核碉堡,地方博物館就有記載(有興趣請爬舊文~~),可推斷鐵礦洞於 50 年代或之前開採。

此外,鐵礦洞附近亦有煤礦洞,尚有一列煤礦礦車,有興趣尋幽探秘不要錯過。

鐵礦洞內的 50 年代的碉堡,建築風格與 100 公里外的 7011 秘密基地同出一轍。

鐵礦洞內碉堡入口。

鐘乳石洞的碉堡就在大笪地介紹了很多次!(例牌景點)

鐘乳石洞的碉堡內部。

鐵礦洞 -- 未計分支,主坑道約長 2 公里。

鐵礦洞支路往鐘乳石洞。

評分

參與人數 1積分 +5 收起 理由
神秘人 + 5 夠神秘

查看全部評分

"IMG_1342.JPG 同 IMG_1263.JPG"果Part感覺似軍事用圖而"毛主席萬歲"果Part似比市民避難?
還兩part都系軍用,前者為工作區而後者為生活區(因有廚房)...而市民就在鐘乳石 + 鐵礦洞區內避難用?
LamLeungWan@FB 發表於 19-10-2017 03:25 PM
"IMG_1342.JPG 同 IMG_1263.JPG"果Part感覺似軍事用圖而"毛主席萬歲"果Part似比市民避難?
還兩part都系軍用 ...

博物館話冇紀錄,就算好似 7011 咁解密都未必真係知道真相。
我想知係開放比公眾 ?  係唔係買門卷入場?
ShingWong@G 發表於 24-10-2017 12:55 PM
我想知係開放比公眾 ?  係唔係買門卷入場?

呢度非常接近市中心,但荒廢的,入口異常難搵(抓舊文就有入口照片)。有啲本地人知道入口,因為礦洞兩端連接住市區及以前嘅郊區,揸摩托的話,經礦洞來往市區最快,不過,幾年前起,郊區建高鐵站,已發展緊做新區,所以將會有行車隧道連接市區,到時當地人就冇需要用礦洞了。
好吸引, 師兄幾時會再去, 記得預埋小弟.
野孩子 發表於 25-10-2017 10:28 PM
好吸引, 師兄幾時會再去, 記得預埋小弟.

唉,呢處我去過十隻手指都唔夠數,每次都話「去埋今次就唔再嚟」,但每次去果頭踩單車,總有團友話要去……
egg_studio 發表於 25-10-2017 10:53 PM
唉,呢處我去過十隻手指數都唔夠,每次都話「去埋今次就唔再嚟」,但每次去果頭踩單車,總有團友話要去… ...

其待你的下一次........
有無新手單車團?

近幾日,有韶關市民向我查詢,佢地話唔知原來屋企下面有咁大壇嘢~~~

egg_studio 發表於 5-11-2017 11:27 PM
近幾日,有韶關市民向我查詢,佢地話唔知原來屋企下面有咁大壇嘢~~~

...

唔係掛?

佢地細個去過(我估係,如我所講,礦洞係來往市區及鄉郊的捷徑),大咗唔記得,睇到我嘅介紹就諗番起。

另一個諗法,細個時揸單車或摩托,現在富起來,揸私家車,所以唔可以行礦洞了。