登記成會員
搜索
查看: 3764|回復: 10

波蘭「火車墳場」

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

一日遊走波蘭兩處關於舊火車地方,其中一處係荒廢火車(「火車墳場」),另一處係當地人先識嘅火車博物館(冇英文單章,工作人員不懂英文,絕大部分旅遊網站冇介紹……)

先分享「火車墳場」部分照片……之後響墳場旁有現存蒸氣火車維修(翻新)工廠,工廠負責人邀請我們參觀,稍後會有訪問Video及詳細圖文紀錄,敬請留意!
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......
正呀
真係好好睇,仲有維修廠負責人接受訪問,講解「墳場」歷史,遲啲有得睇。
formal trip
正啊!!你點搵到呢D景點架?
問當地人

起初我都以為係荒廢地方,去到先知原來係現役維修火車廠,有現代化火車,亦有另一邊工廠專復修蒸氣火車。

可能當地地方大,所以相中爛火車只係當垃圾咁放響廠外邊,而廠係有人響度開工的。

當工廠負責人見到一班非常正經嘅中國人嚟考察(跟過我地去玩都知,我地一向光明正大咁進出,有曬批文……絕不會閃閃縮縮),負責人立即邀請我地入工場參觀,除介紹工廠歷史及做緊乜外,順手介紹放響廠外果堆垃圾火車嘅來歷,有興趣大家留意稍後遊記及Video啦!

工廠內部
正, 期待遊時分享。
正啊!期待工廠歷史,同埋video!
被時代淘汰的一個好地方。
雖然生曬 鐵 銹, 但望落仍有氣勢