登記成會員
搜索
查看: 2891|回復: 17

[賽後報告] 港島東岸叢林發電機堡及探射燈

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

之前會員 wongdavid 兄已介紹過,因為要搵題材,所以趁閒日放工快走一轉。

另見 港島東區的叢林廢堡

其實諗緊用唔用閱讀權限,因為雖然今日係閒日,但行入去發電機堡條路人山人海,來回大約見到超過 100 人,包括公公婆婆、跑山大叔、跑山壯男、拜神阿婆、懲教署人員,去到目的地又見到另一班人嚟參觀,之後行落海邊睇探射燈,附近見另一班人練攀石,海邊有人釣魚,總之閒日真係非常熱鬧!

從哥連臣角懲教所門外不遠處 Z 路上山,好快去到。

立刻寫生 -- 最高境界,對住景物 A ,畫景物 B 。(景物 B 係乜,請留意稍後報告)

Screen Shot 2017-03-30 at 9.45.37 PM.png
1963 年地圖 -- 睇得好清楚 -- 冇「隱蔽」於叢林裏。

外面見到嘅彎曲結構,原來係咁樣。

行落海邊途中,又見到 8 字扣遺蹟。(上發電機堡 Z 形路上都有一個,記得留意)

海邊有 2 個探射燈台。

探射燈台外觀,遠處為哥連臣角懲教所。

評分

參與人數 1積分 +10 收起 理由
EricDelta + 10 good one ~~!

查看全部評分

呢個天氣去,多蚊嗎?
今日半隻蚊都冇
多了很多青苔。
果個「彎曲結構」,諗左好耐都係唔知點用
網上不能證實的講法係,彎角為減少噪音,不過我唔知係真定假。據我有限知識,彎曲管道可減低氣體流動發出的聲音,但聲波就唔知有冇關係?
聲波都有影響, 長行程管道可將低頻延申。
但轉彎或彎角呢?
egg_studio 發表於 1-4-2017 06:09 PM
但轉彎或彎角呢?

我係見過迷宮音箱先有咁嘅諗法, 迷宮音箱內部都係好多彎彎曲曲,目的都係在有限空間增長管道行程。
咁點解要做彎位而不是直角?
如果話用來隔音我又有個問題....下面搞左咁多野...但D聲音都響房頂咁多隻小氣窗出曬去啦..
果排應該唔係氣孔,唔係透入屋裏,我爬過上去屋頂睇。

其實照蛋哥所講,嗰個位應該唔係咩秘密,甚至可能俾人拎左黎做本地遊的路線都唔定!
kadesh 發表於 7-4-2017 12:30 PM
其實照蛋哥所講,嗰個位應該唔係咩秘密,甚至可能俾人拎左黎做本地遊的路線都唔定! ...

冇錯,不過跟番版規 / 傳統,set 個閱讀權限,要 login 先睇到

我都去過發電廢堡, 去時有好多啊婆啊伯都起度影, 研究座野
我去果日係閒日,都大約見到約不少於100人行山或運動。
乜而家咁多人?
我幾年前去(都係閒日)鬼影都無隻
我果日去好多阿伯阿婆行上去做運動。