登記成會員
搜索
查看: 11843|回復: 16

[賽後報告] 核禁地 712 鈾礦解密遊記「圖多字少」版

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

1964 年,中國試爆了第一杖原子彈。根據幾十年後解密的資料,這顆原子彈的主要材料「鈾」採自湖南省代號 711 及 712 礦場。礦場於 1985 年停產,2010 年關閉,所有工作人員遷至市區,礦場只剩下留守人員和一幢幢空置的建築和礦洞。由於鈾的特殊戰略地位,712(和 711)都沒有標示在地圖上,於是,托國內朋友介紹,我們抵達湖南衡陽,尋訪這片在中國近代軍事史上舉足輕重的鈾礦場。

此乃「圖多字少」版,詳盡圖文紀錄請另看 egg studio 網站 712 礦 -- 中國鈾礦場禁地解密遊

Screen Shot 2017-03-22 at 8.51.22 PM.png
從衡陽至 712 一路上沒有指示,只靠「口在路邊」,找到 712 的核心區域 -- 生活區。從衛星圖可見,生活區全是整齊的房屋,那是礦工和家屬的宿舍,現在全已空置。

從衛星圖看到的宿舍,大部分是這種三層高的建築。

宿舍裏面是約 200 平方呎單位。

生活區中央位置是俱樂部,裏面有各種文娛設施。

俱樂部裏最重點的是容納上千人的戲院,這是俱樂部入口,也是戲院的大堂。

戲院售票處。

不得了!心心眼!你地又會識到人帶你入去咁好既
國內朋友介紹的

嚴格上嚟講,係去到再租車、問人、問路,去到礦場就搵管理員及問村民。你睇我網站嘅「詳細版」有講。
又大開眼界
真係出外靠朋友,好正。
利害! 真係如果無內地的朋友,呢d 地方點識去....
冇人介紹就冇人接待你,咁正常係搵唔到響邊,特別係礦洞,因為入口響民居內。
前幾日搭火車係湖南太平里附近都好似經過左一座運作中既鈾礦 OK5C6835.JPG
咦,我好奇係你點回港?因為點解會經太平里?
egg_studio 發表於 5-9-2018 08:25 PM
咦,我好奇係你點回港?因為點解會經太平里?

Z266次都係經京廣線翻廣州,途中會停埋郴州
點睇系鈾礦??好似水泥廠
神秘人 發表於 5-9-2018 11:35 PM
點睇系鈾礦??好似水泥廠

openstreet map
AnsonNgNg@FB 發表於 5-9-2018 09:13 PM
Z266次都係經京廣線翻廣州,途中會停埋郴州

咁有冇順路去埋「中國最後窄礦軌」?

Screen Shot 2018-09-06 at 8.46.58 PM.jpg

咁都俾你發現
解密後的 712「正名」為「大華社區」,2018 年版的湖南省地圖冊上已清晰標示 712(卻沒寫大華社區,也沒有繁盛的 711 -- 另看《大笪地聖誕遊 (1):711 礦 — 似曾相識、截然不同的鈾礦場》)
國內讀者來函,指 712 生活區正進行工程,從 2018 年衛星圖清楚看見,敞大的宿舍區大部分已被清拆。據讀者向管理單位了解,部分建築例如俱樂部工農兵服務部將保留並改建為博物館或資料廳,而宿舍等建築不會保留。讀者亦配備裝備,下降至我未到達的坑道,及遊覽一些我未到過的建築,作為清拆前的珍貴紀錄。

我先問問能夠公開這些照片,可以的話稍後分享。

先看看上年及今年的衛星圖:

Screen Shot 2018-10-12 at 8.13.25 PM.jpg

讀者分享 712 最新照片及地圖,可惜未有拍到建築物封磚照片,因為佢用菲林,唔可以係又影、唔係又影。照片可見,生活區裏將改建 / 活化的建築物(包括大劇院前園,沒照片)已打掃乾淨。
讀者表示,712 解密部分只有生活區,礦坑部分未解密,所以地圖上某些資料不宜公開,但自己睇相去聯繫一下吧。

讀者微博:太阳酸素海风

菲林相正!