登記成會員
搜索
查看: 9736|回復: 9

[賽後報告] 「消失的路」神秘建築之謎 -- 解答篇

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

自 2015 年發現「消失的路」後,雖然來來回回經過好多次,但「消失的路」盡頭果幢神秘建築物始終唔知係乜。之前有會員話係英軍 bunker,建築物「離地」原因係橫向既槍眼口,不過我照經驗,幾肯定唔係(因為有懷疑用嚟顯示水位嘅裝置),但由於上去頂部條梯被植物(荊棘、籐及樹)嚴重侵佔,無論點都爬唔到上去,所以每次經過,只能從下觀看……

今日終於下定決心,帶齊架生,兩個人用咗半小時剪草、鋸樹,開咗條爬上頂嘅路,終於確認係英軍年代嘅儲水缸,用嚟供應山下嘅軍營。因此,當年有軍路通上去,而亦有破爛嘅水管通往山下軍營。

建築物外面有水管,所以我一直都不認為係英軍 bunker。

最奇怪係,點解要離地呢?(足夠一個人「捐」入去)

缸底有 II 住過嘅痕跡。

水缸底水管,通往山下軍營。

水缸入面分做兩隔,呢條係另一條水管。

經過半小時嘅努力,上缸頂嘅路打通了。原本照片所見鐵梯完全被樹及藤佔領,冇可能爬上去,現在已經「一片光明」。

植物響夏天嚟之前未生番滿,大家有興趣應該趁早。(其中一件架生)

水缸頂。

水缸分兩隔,每隔有兩個蓋,兩層樓深,冇梯,跌落去冇辦法上番嚟。

照片右下角見出水位,駁出去剛才果條水管。

水缸邊水位尺,水缸大約兩層樓高,水位尺從頂部去到缸底。

水位尺原理:鋼纜經滑輪,透過白色小洞伸入水缸內,鋼纜另一邊駁住重物。

鋼纜另一邊嘅重物(圓形生銹物件),用佢顯示缸內水位。

水位尺有兩組,分別顯示兩隔水嘅水位。

更多圖文紀錄,請看 egg studio 網站相關內容。

評分

參與人數 1積分 +20 收起 理由
GroupWebike(@G + 20 跪拜

查看全部評分

犀利! 圖文並茂,又長知識了!
依家至夏天雨季,趁荊棘未生番,有興趣快啲去。
二戰軍用水缸?
不定是二戰,是山下軍營以前用的水缸。
只係儲水缸多啲
原來不是槍眼之類.長見識了...  
但諗唔到點解是離地 ? 不受地表土層變化影o向?
正常做水缸會做防水地基,所以同地表應該冇乜關係,所以「離地」原因仍是一個謎。
egg_studio 發表於 8-3-2017 09:06 PM
正常做水缸會做防水地基,所以同地表應該冇乜關係,所以「離地」原因仍是一個謎。 ...

會唔會係因為地形問題,難以平整,升高來整一了百了?
Homan 發表於 17-3-2017 12:38 AM
會唔會係因為地形問題,難以平整,升高來整一了百了?

應該冇可能同地形有關,香港幾奇怪地形都可以起高樓大廈啦~~~ 何況現場只係好普通嘅山頂。