登記成會員
搜索
查看: 8775|回復: 10

[賽後報告] 從上水往花海 -- MTB 村路遊(多圖)(上集)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

上星期介紹過 road bike 踩得嘅村路,從上水往花海。

另見:從上水往花海 -- road bike 村路遊(多圖)隱世花海

今次用 MTB,同一起點,同一終點,搵啲飛沙走石嘅路線。

2016-06-15 11.46.27.jpg
起點一樣係丙崗,不過先穿過清河邨,然後響清河邨後面嘅雞嶺村出發!

唔講大家應該唔知,雞嶺村牌扁附近一間丁屋,係本港某位女歌手屋企,不過佢婚後就搬走,依家係佢父母住緊。

2016-06-15 11.47.41.jpg
出發不久,就係沙路。

2016-06-15 11.49.31.jpg
認住「丙崗公廁」-- 前面駁番上星期介紹嘅丙崗村路。呢附近啲村路又係四通八達,但主要通往實驗農場。

2016-06-15 11.54.10.jpg
話明用 MTB,當然揀沙泥路走。(左路 road bike;右路 MTB)

2016-06-15 11.54.45.jpg
入咗一個好細嘅「荒山野嶺」。

2016-06-15 11.53.17.jpg
大約行一兩分鐘,又見番荒廢田地。

2016-06-15 11.52.52.jpg
之後係一小段石仔路。呢一帶兩邊都被收購,可能不久將來會發展,所以有得玩就去多幾次。

2016-06-15 12.01.46.jpg
石仔路又駁番實驗農場。出粉錦後,唔好過馬路,因為要食飯。上星期講過,好多人只識去「算出名、少少貴、一啲都唔好食」嘅餐廳,但前啲有間好食好多,大家不妨沿粉錦公路踩遠一個街口。

2016-06-15 12.38.49.jpg
食完飯,繼續踩粉錦,半個街口後,又入村路。

2016-06-15 12.40.24.jpg
一間環境優美嘅河畔小屋。

2016-06-15 12.40.39.jpg
又有鐵橋玩!呢條鐵橋高好多,但兩邊有欄,橋面亦闊好多。

2016-06-15 12.42.00.jpg
欣賞吓河光山色。

2016-06-15 12.42.06.jpg

2016-06-15 12.53.50.jpg
之後搵路牌 -- 對,目的地係「龍潭觀音古廟」。

2016-06-15 12.54.40.jpg
經過一個棕櫚樹林 -- 好多人以為呢啲係椰樹,我都想,因為有椰子水飲,但不幸係,你響香港見得到,九成係棕櫚。

2016-06-15 13.00.53.jpg
到達!龍潭觀音古廟隔離係 MX Club,有汽水、米線,仲有鐵血戰士睇!(另見:牛潭尾行山記

2016-06-15 13.03.10.jpg
響龍潭觀音古廟或 MX Club,一條九成踩 MTB 人都識嘅 XC 路。沿路快車直出 -- 要快,但要小心對頭車!

2016-06-15 13.03.13.jpg
蕉徑風光。

2016-06-15 13.05.07.jpg
話咁快又去到長瀝小巴站。若跟馬路,會出番粉錦;我地繼續走 XC 路。

2016-06-15 13.06.29.jpg
XC 路大約兩三公里,會駁番麒麟村。從麒麟村起,同上次路線一樣。

2016-06-15 13.15.12.jpg
直至去到麒麟村嘅排洪渠,可以唔入「荒廢的路」,改行前一個街口嘅「未荒廢的路」。「未荒廢的路」同樣通往新田軍營。到達新田軍營前,想玩鐵橋,所以轉入鐵橋。

2016-06-15 13.19.05.jpg
鐵橋留影。

2016-06-15 13.20.20.jpg
補一張 -- 鐵橋後,係好隱蔽嘅村路。

2016-06-15 13.25.13.jpg
出軍營後,就係「消失的路」-- 今日經過,仍然未消失。

過埋牛潭尾軍營後,轉入牛潭尾村。因為有會員問,點去牛潭尾濾水廠 -- 當然唔係跟 Google Map 上果條馬路啦。

2016-06-15 13.44.48.jpg
去到牛潭尾「東區」,有一條入口好隱蔽,但入到去就開揚曬嘅 XC 路。

2016-06-15 13.47.17.jpg
大路變小路,認住呢啲六角形啦!據村民透露,部分濾水廠員工自行建造呢條路,因為出村快好多!

咁……之後呢?請等下集,因為去到呢度,手機冇電。要搵日踩多次再繼續!

如果真係好心急想知點行:六角形去到尾,會落水渠 -- MTB 是可以落水的 -- 逆流踩(踩到的)十幾米,上番岸,沿水渠就會去到濾水廠門口。(當然,濾水廠係唔入得,除開放日外。)

• 部份路線都走過,不過全部相反方向,可能因為出返大路易找些。期待下集
咁你行過水渠往牛潭尾濾水廠未?因為我都想搵另一條唔駛落水嘅路。
我未去過濾水廠,不過相信工人唔會澗水行,一定有其他路。
呢條隱世路好正

網上找到,由濾水廠走捷徑往牛潭尾村,應該就是頂部粉紅色的路線。
粉紅色路正正係踩水渠囉!同埋,水渠前一段係私人魚塘,我前幾日去已經唔通,呢個地圖應該唔 update。

對於濾水廠工人,佢地過河(水渠)後,就由小閘門入濾水廠返工,但我地只可繼續踩 / 行水渠去正門,然後拍照留念後走人。

地圖是三年前行山人士網上提供,唔怪得近年無人再提這條捷徑。但反而找到一年前有行山人士從雞公嶺行落山,入左濾水廠,再從正門離開。
假如你扮中暑,然後走到濾水廠求救,就會發生你話嘅事,但我要搵條「正路」,否則要響探險版開 post 了。
egg_studio 發表於 16-6-2016 10:17 PM
粉紅色路正正係踩水渠囉!同埋,水渠前一段係私人魚塘,我前幾日去已經唔通,呢個地圖應該唔 update。

對 ...

14年我曾試過係魚塘可以去到濾水廠側門閘口仔....  閘無鎖入到去係閘口只係拍幾張相

地圖好正... !
牛潭尾D村路真係搵死人, 以為入左結界