登記成會員
搜索
查看: 12380|回復: 8

遊紅花嶺、麥景陶碉堡、蓮麻坑村、葉定仕故居、塘肚古道

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

第三階段禁區開放,蓮麻坑村被剔出禁區外,外人可以自山路入村(政府幾年嚟講咗好多次,來往蓮麻坑村的蓮麻坑路不會開放,切勿相信本港某報章假新聞報導,請大家注意)。

起點又係紅花嶺 -- 呢棟鐵閘係好多年前嘅第一階段禁區開放「遺蹟」-- 呢段路行山及踩單車行過 N 次,不作重複介紹,請自行爬舊 post。

好快就去到麥景陶碉堡(礦山)。單車版有會員去埋其他幾個,有興趣又請自行到單車版爬 post。

沿麥景陶碉堡旁邊石屎樓梯落山,十分鐘唔駛去到蓮麻坑村。先到風水池睇吓祠堂。

風水池。

之後行去法定古蹟「葉定仕故居」。

故居外面當然唔係放葉定仕像;去得睇清末民初歷史建築嘅,應該知道又係「抽水王」了(點解?請自行爬吓舊 posts,例如強乜學校、乜乜大學咁……)。

故居地下。

故居二樓。

正值故居裝修,借來梯,上三樓(閣樓)參觀。

三樓(閣樓)。

參觀故居後,取道塘肚古道往坪輋。左路是過去蓮麻坑村未開放時,遊人只可從麥景陶碉堡前的山徑通往這裏,然後轉入右路往塘肚村。禁區開放後,應該冇乜人會行呢條路卦?

過去禁區的告示牌。

塘肚古道係以石塊鋪成,十分易行。

大約行 15 分鐘(大約 1 公里左右),好快就出到堆填區嘅馬路。遊人不能進入堆填區,所以過馬路後,繼續接山路落山。入口好易搵,放心。

離開馬路大約 10 秒,就見到黃水水池。

行大約 5 分鐘,去到堆填區作業區。

沿堆填區外鐵絲網,行多 5 分鐘唔駛,去到堆填區正門閘口。

輕鬆穿過閘口,出禾徑山路。

回頭一看,左邊係堆填區入口,右邊鐵閘係行人用閘口。

之後,行多 15 分鐘,經村路去坪輋搭車走。坪輋有的士、巴士及小巴去粉嶺。

今次係用腳行?

有留意單車版都知,呢條路可以用腳或者單車都得!
egg_studio 發表於 18-2-2016 10:18 PM
有留意單車版都知,呢條路可以用腳或者單車都得!

我夠知單車去到腳就去到啦
不過無諗過你會用腳啫
麻煩師兄真係要帶一帶我地班車友 (包括GG) 去去.
乜條塘肚古道咁大條

「麥景陶碉堡前的山徑」係咪直昇機坪前掛滿絲帶果條??
岩岩星期六企圖進入, 但因草莽頗多加上之前未行過, 地圖上又無顯示,
最後放棄, 上番紅花嶺行軍路走人
當然唔係直升機坪嘅絲帶路!果條絲帶路,過去禁區未開放時,就「擔任」起連接直升機坪至塘肚古道嘅重任,因為蓮麻坑係禁區。依家你行去麥景陶碉堡,旁邊有一條非常清晰嘅石屎樓梯路,直落蓮麻坑村!
GG姐姐一定會話:「沙泥路我唔得㗎!」
egg_studio 發表於 20-2-2016 03:03 PM
GG姐姐一定會話:「沙泥路我唔得㗎!」

已經叻左好多!