登記成會員
搜索
查看: 7229|回復: 4

[賽後報告] 又嚟牛潭尾軍路

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

日前帶隊踩單車遊元朗、錦田、上水粉嶺一帶村路,除咗幾條熱門路線外,加遊頗冷門之牛潭尾軍路。

當日,當大家去到新田軍營時,稍作休息。期間有車手因為睇咗大笪地介紹嘅「靚景!牛潭尾軍路黃昏遊」及「消失的路」,但搵唔到消失的路入口,於是提議即興走消失的路及牛潭尾軍路,不走新田軍營。(其實若不入新田軍營,軍營外亦有一條好玩嘅村路,替代新田軍營,此路線有機會再作介紹。)

上次走軍路,已經係差不多一年前。今日所見,消失的路已完全消失,往上走幾十米後先見到零碎石屎路遺跡。至山頂,「地標」英軍建築物已 80% 隱沒在大樹裏,大部分車友唔講都唔覺。

山頂後,係考驗技術嘅樹林下坡路。之後接上牛潭尾軍路,遇到解放軍除草。

之後沿軍路上山,抵達電視訊號發射站小休及睇風景。下山後參觀龍潭觀音廟,然後沿村路往粉嶺散隊。
IMAG5114.jpg 消失的路山頂「地標」英軍建築物

消失的路已完全消失

「地標」英軍建築物

樹林下坡路

牛潭尾軍路

牛潭尾軍路

路標

龍潭觀音廟

國慶試轆一次,消失的路長滿草,到達山頂地標剛巧遇上雷雨,雨後落山往MX Club場,路面太滑實在難走,差不多全程推車。

希望有機會跟各位師兄一同轆車
果條路又難踩又要推,所以若不是有車友話要試,我平日都唔會踩。(所謂搵嘢嚟搞)
兩星期前經軍營落牛潭尾,發現消失的路入口有修剪過,起碼見到個路口,但內
kingswoodkc 發表於 18-11-2015 12:57 PM
兩星期前經軍營落牛潭尾,發現消失的路入口有修剪過,起碼見到個路口,但內 ...

因為山上面有幾座墳,所以春秋二祭,山路都會出嚟現一現。