登記成會員
搜索
查看: 11701|回復: 13

[賽後報告] 雨中遊蓮麻坑礦場

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早年探過幾次蓮麻坑礦洞,在攀爬裝備充足下,深入最複雜的六號礦洞,繪製了詳細地圖,以及紀錄比坊間所知六個更多的礦洞;今次則以單車代步,無懼連日大雨,遊走洞外的礦場及建築物。

跨過紅花嶺往蓮麻坑的山路走過幾趟,今次取道沙頭角担水坑村往礦場,順道遊覽日軍碉堡。

因為踩單車關係,不跟大路往山上走,取密林隱蔽小徑繞山腰行。經過小溪後,漸見農耕田基,表示進入礦場範圍。

首先所見並非礦場建築,而是新桂田左坑。連日大雨,新桂田左坑水源充足。

IMAG4339.jpg IMAG4340.jpg
坑附近是在日本侵華時被炸毀的倉庫,然後是有幸逃過戰火、保持完整的宿舍。

宿舍向西不遠處,是倒塌了的診所和新桂田右坑。橫過右坑上的石橋已倒塌,對越野單車來說,塌橋好玩。

過橋後是礦坡底。

抬車爬大小碎石,考驗體能和技術。

IMAG4356.jpg IMAG4360.jpg
由於沒有攀洞裝備,沒有重遊各個礦洞,便直接開始最辛苦一段 — 推車上紅花嶺。政府將於今年年中落實開放邊境禁區第三階段,即開放蓮麻坑至打鼓嶺地區。幾個月後,進出礦場將有更多路線選擇,也許不需要經紅花嶺進出,也可參觀蓮麻坑村內的法定古蹟葉定仕故居及蓮麻坑古橋。

幾公里的上山路,抵紅花嶺山坳。一出山坳,新果東北黃昏景色盡在腳下。從紅花嶺向下望,見施工中的蓮塘/香園圍口岸隧道(另一端入口見大鄉里出城 -- 日間新娘潭練車遊)。

師兄真係好勁, 好彩安全返家!
個倉庫好吸引。 葉定仕都係想去不過禁區內
DesmondWan@FB 發表於 20-5-2015 07:55 PM
個倉庫好吸引。 葉定仕都係想去不過禁區內

有兩個方法:

• 等多幾個月,當開放禁區第三階段實行時,就可以合法去故居了。
  • 問版主,佢有辦法……

等下。。
唔好意思麻煩到人地
好似去過,係咪同一樣嘢?

即係由担水坑村一樣去到礦場唔係行紅花嶺?
wwwwy 發表於 26-5-2015 10:29 PM
好似去過,係咪同一樣嘢?

即係由担水坑村一樣去到礦場唔係行紅花嶺? ...

相中係日軍碉堡,響担水坑村大約踩 2 分鐘單車就去到。

從担水坑入蓮麻坑,貼住禁區線行,不需經紅花嶺,也不會入禁區,是合法又唔駛上高山(紅花 490m 高)嘅路線。

可惜開放禁區後還是不能從車路入
LamLeungWan@FB 發表於 22-1-2016 01:34 AM
可惜開放禁區後還是不能從車路入

其實響禁區開放前一年半載已經話明果段 1300m 馬路唔會開放,只係某啲報紙乘機炒作,只要有留意禁區開放新聞唔會唔知(冇錯:我係講緊連呢樣嘢都唔知就學人帶單車團果啲友仔……)

如果果10幾友大家都一心去探險的話,甘又吾系甘講...如果領隊話"放心啦,跟我無死"甘就PK鳥
egg_studio 發表於 23-1-2016 10:29 PM
其實響禁區開放前一年半載已經話明果段 1300m 馬路唔會開放,只係某啲報紙乘機炒作,只要有留意禁區開放 ...

完全認同師兄的講法,出發前應做下資料搜集
現在行去蓮蔴坑村再去葉仕定故居應該不是禁區
蓮蔴坑村同故居都不是禁區
現時斷橋和礦坡之間放置了警察告示牌。