登記成會員
搜索
查看: 10820|回復: 2

[賽後報告] 2014 聖誕巽寮灣汕尾單車遊

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

聖誕幾日紅日,慢車從沙頭角往汕尾,遊覽沿海景點,包括平海古城、巽寮灣、海龜島、風車島等等。

Day 1
沙頭角老地方出發,經鹽田、大、小梅沙、溪涌、葵涌,中午至澳頭。呢條路行過好多次,年幾嚟由荒山野嶺變成廣東綠道,由 XC 路變 road bike 路,變化超快。

鹽田填海,蒼海桑田,下次嚟可能起埋樓。

冬天 + 閒日 = 大梅沙鬼影都冇。

例牌景點:葵涌迴旋處。

例牌景點:珍珠養殖場。

珍珠養殖場外 -- 以前係 XC 沿海路,三年間變成廣東綠道 -- 大陸嘅單車徑同香港馬路闊。

半年前嚟過嘅工地已經起好。

澳頭「大橋」。

下午往十里銀灘睇樓。

十里銀灘實景冇湯唯姐姐講得咁好(請留意 day 2 嘅另一樓盤)。

鹽灶背地盤起咗幾年都未起好,銀灘真係要起足「十里」!?

繞過村路後,又一例牌景點:稔山外水閘。

以前遊記曾提及,稔山係往粵東大鎮,可能係咁,廈深高鐵都有停站。(惠東站)

下午抵達稔山。

下頁繼續 Day 2。

Day 2
早上從稔山出發,往巽寮灣。

巽寮灣係近幾年新開發嘅國內旅遊區,起咗幾個度假區,不過兩年前去租時就話未可以接待港澳同胞,不過近月響香港地鐵終於見有廣告賣。

上年中秋時嚟過巽寮灣,當時通往巽寮灣嘅公路仲係工地,依家已經鋪好,而且連接對岸湯唯姐姐樓盤嘅大橋已經起好,嚟緊嘅夏天應該人山人海了。

繼續睇樓盤 -- 巽寮灣嘅盤明顯比湯唯姐姐果個好,當然價錢就……唔知。

巽寮灣沿岸都有其他臨海樓盤及酒店。

踩咗幾個鐘,去到雙月灣。上到觀景台,一睹「雙月」。

冬天 + 閒日 = 雙月灣鬼影都冇。

之後去海龜島,見到上年中秋颱風登陸地點紀念 -- 不過,據當時報導,颱風應該響汕尾風車島登陸,並非海龜島 -- 似乎學咗香港泛民咁,乜都抽吓水!?

海龜島當然有海龜。

有生嘅……

也有仙遊嘅……

下頁繼續 Day 3

Day 3
今日從巽寮灣南岸往北,再踩半年前去過嘅沿海 XC 路。(請睇舊 post 惠東、梁化、平海、灣仔單車越野行--速報

先從大平原往北走,一路踩到海灘。

夏天已經冇乜人(大部分人去雙月灣嘅海灘),冬天 + 閒日 = 更加冇乜人。

上咗山。天氣關係,睇唔到遠處嘅平海及港口鎮。

沿海 XC 路。

之後接上往汕尾之鄉路 -- 沿高鐵線就去到汕尾。

途中經過嘅景點。

上帝廟(開頭以為叫「玉」帝廟,但睇清楚,真係叫上帝廟)

文革時代嘅「文物」:毛主席不但冇萬歲,今日中國,連個「主」、「萬」字都冇埋。呢條毛主席水閘隔離已經開緊公路,下次嚟應該冇埋。

往汕尾嘅村路。

去到汕尾,除海鮮外,仲要一試豬油芝麻糊(不過今次豬油好似冇乜)。

Day 4 下頁繼續。

Day 4
今日由汕尾往風車島 -- 近年嚟呢度又成為繼台灣不知名海岸後,香港人婚照勝地 -- 可惜,上年中秋一個颱風,吹毀其中幾棟風,今日所見,雖然都仲有幾棟風車運作,但山頂有幾支風車變成「三支香」。

中途經過黃氏祠堂。

「三支香」。

四日三夜完畢,下次見。

如果唔係咁多日
我都會join 下呢
如果得一日半日又點去到呢啲地方呢?