登記成會員
搜索
查看: 13320|回復: 5

平價抵玩 NAS 開箱 -- QNAP TS-212P

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

近期 upgrade 了 iMac 的 hard drive,多出一個 2T hard drive。本來想買個 Firewire 800 case 做 Time Machine,不過見到一個「普普通通」嘅 FW800 case 都要過五舊,款靚嘅仲貴……同時,近年 NAS 越嚟越平,比較過較多人用嘅台灣 S 牌同另一牌子 QNAP ,價錢差唔多,但 QNAP 功能相對較全面。

Screen Shot 2014-09-02 at 11.39.51 pm.png
造工不錯,可放兩個硬碟 -- 行 RAID 或唔行都得。我用嚟做 Time Machine 為主,所以冇需要行 RAID。

開箱!

開箱後,發現冇說明書 -- 只有一張好簡單嘅紙,叫你(唔係教你)安裝硬碟,然後駁電,之後用 browser 登入。我以前都有用過 NAS case,所以安裝硬碟、用 browser login 等動作都冇乜問題,不過諗諗:點解會連說明書都冇呢?(下面有解釋)

繼續開箱前,先指出 QNAP TS-212P 同「同級(差唔多價錢)」台灣 S 牌嘅 NAS 最大分別,就係 QNAP TS-212P 支援 MySQL server。(「同級」S 牌只支援 HTML web server)

換言之,QNAP TS-212P 可以起 database 做 forum、Gallery、Wordpress 等等需要 MySQL 嘅網站,唔駛租 web host -- 簡單而言,可以將大笪地搬入去!(當然唔會咁做,原因離題,有興趣先討論)

既然其實係一部 server,所以 browser login 後會見到呢個畫面:

Screen Shot 2014-08-31 at 11.36.13 am.png

有做開 website / web host 嘅大家,應該覺得上面畫面好熟 -- 就係大部分 web host 用嘅 cpanel -- 我估廠方諗住買得嘅人都應該識用,所以連說明書都唔駛。

Screen Shot 2014-08-31 at 11.35.45 am.png
此外,有另一個簡單畫面,顯示 QNAP TS-212P 主要功能。依家 NAS 應該有嘅功能都齊晒,例如手機 remote 連接、BT download、Media Server、連 CCTV 都 support。

其他功能可睇番官網:http://www.qnap.com/i/cht/product/model.php?II=117

之前想整 NAS 時都睇過,離不開兩個牌子,其中一個就係 Qnap
呢舊 NAS 殻好似都要 $4-500?
Qnap牌好用嗎?
而家用緊Synology DS109j 只可單HD,想轉雙HD行RAID
用咗幾日,感想係功能強大、寧靜、容易上手(因為行類似 cpanel 介面)。

價錢冇五舊咁平(單bay 都唔得)-- 高登價一千有找。
另外IT 同事表示,台灣S 牌介面比較難上手,佢都認為 cpanel 親民啲。