登記成會員
搜索
查看: 10198|回復: 17

[推介/評論] 舊車重生記 -- 完成!(13-7-2014 更新)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

福有攸歸!
大笪地最高領導見有人想踩單車但冇車,所以捐出名廠單車一輛,改裝後送予有需要人士。

不過,名廠單車拋錨已久,部分零件嚴重生銹,需要更換。另外,在現今追求技術、體力、車重嘅 MTB 界中,部分件過重,應該換番啲輕啲又硬淨啲嘅零件,所以又有善長人翁慷慨捐出以下物資:

• 舊款 XTR 一套半(0.75 套 8 速、0.75 套 9 速);
  • carbon 頭 bar 一支;
  • carbon 鵝頸半支(何謂半支?用得着的話先解釋。);
  • Mavis 317(法國版)+ Tank Light hubs + DT 最輕(但最貴)鈴線;
  • Kenda 1.5 幼呔一對;

另外仲有台灣雜廠油掣、Rockshox 舊叉等等,未決定用唔用。

名廠單車未改裝前,重量 29.3LB(13.31kg),究竟換完零件後會減幾多磅呢?密切留意「舊車重生記」連載。

架 matrix 仲唔攞就捐埋俾另一個有需要人士!!

感動得很
今晚做咗簡單嘢,就係拆前餅及 BB 。

拆嘅時候,先發現 Shimano 同 SRAM 完全唔同,結果本來簡單嘅工序,足足搞咗成個鐘。

換咗 BB. 後,順手換埋波撥及波腳。

條鏈外面變咗化石,裏面嚴重生銹,直入垃圾桶!

不過,當拆到 BB,發覺原來條鏈嘅 condition 已經係最好了!至於波撥及波腳,可以用慘不忍睹去形容,post 相的話,恐怕過唔到廣管局!所以,各位緊記,單車唔踩好易壞!!!!!!!

之後會換座位、handle bar 、波線及拆去多餘的零件。請繼續留意!

RE: 舊車重生記 -- 連載中!(3-7-2014 更新)

單車鋪通知,對鈴已織好,不過唔得閑去攞,咁先分享吓換了 XTR 後,重量的變化 (gram):

跟車 Shimano 零件
XTR
BB
波撥
波腳

暫時偷輕了 131 gram ……唔算太多,不過 XTR 效能肯定比跟車的零件好。
egg_studio 發表於 11-7-2014 12:12 AM
單車鋪通知,對鈴已織好,不過唔得閑去攞,咁先分享吓換了 XTR 後,重量的變化 (gram):

目標減到幾多?

密切留意啦總之!
我好快回歸香港啦。唔好賴低我
咁你減咗自己體重先啦。
egg_studio 發表於 12-7-2014 09:29 AM
咁你減咗自己體重先啦。

咁又係⋯ 呢十幾日,日日啤酒芝士BBQ
車轆

從單車鋪攞番織好嘅鈴,比較一下:

IMAG1392.jpg IMAG1393.jpg

舊鈴(S 牌跟車原廠鈴:珠盤 hubs、S 牌 rim 及呔) 「新鈴」:Tank Light 啤令 hubs、Mavis 317(法國版)、DT 最輕鈴線(唔記得 model)
前轆連呔
1850g 1428g(不連呔:772g)
後轆連呔及飛輪
5.9 LB(2681g) 1817g(不連呔:1176g)

新轆配上 1.5  Kenda 呔。雖然從粗呔變幼呔,不過從上表數字,可見 Kenda 幼呔十分重(約 650g),原因係有鋼線。假如用 300g 以內嘅 XC 或跑街呔,車重再可減低 700g!(1.5 磅)

飛輪

2012-sram_powerglide_990_cassette-large-en.jpg 跟車飛輪係 Shimano 最低級、冇型號嘅,而且後轆重 2681g 直頭拍得住泊響街上都冇人偷果啲單車。所以,飛輪要輕!XTR 9 速飛輪價錢不菲,所以退而求其次,選用 SRAM 的 990 飛輪(11-32T),重量為 272 gram。另一個原因,990 有 5 隻色,可以趁番車架嘅紅色。

Handle Bar

善長人翁捐出 carbon 頭 bar,不過牌子已磨損,睇唔到係乜牌?至於之前提過嘅「半支鵝頸」,其實係鵝頸冇咗前半截。最後響單車鋪搵到同款但不同長度,於是買下,咁車主就有兩條一長一短可互用!

換 handle bar 時,拆開舊 headset,一開,以為生銹,原來係泥!點解會 headset 藏泥?估計係最高領導反轉單車洗車,泥水倒流入 headset 所致,所以大家下次洗車時要多加留意!

手筒都磨蝕,要換過新嘅。

將 headset 入面嘅珠盤拆出嚟,洗乾淨後上過新嘅雪油,變成新嘅一樣。(點樣翻新珠盤,請看翻新中古單車鈴 Wolber Titane Magnesium 原子鈴

座位

IMAG1405.jpg IMAG1406.jpg IMAG1398.jpg
原廠座位重 235g,其實唔算重,不過又係因為單車擺多過踩,所以座位發霉、爆爛,坐完可能生 XX  或 YY,因此,換上善心人捐出嘅 S.Manie Air Racing 鈦 + carbon 座位(185g),長程坐得舒服、外形大方得體、又減了磅。

總結

由於新車主主打到國內踩單車,又唔會入山,平日只係踩香港啲單車徑及鄉郊路,所以冇需要用軟叉(加上跟車 Rockshox Tora 軟叉已經漏油……),所以換走軟叉,改為 Mosso carbon 硬叉。

砌好後,出街試車,由於減磅及提高咗零件性能,加上硬叉,加速快,轉彎靈敏,唯一係 XTR 嘅「倒拉」難上手。經最後調較後,今晚交車俾新車主,善哉善哉!

舊車 新車
Handle bar + 鵝頸
438g 297g
前叉 4.9LB (2230g)
814g

DSC07956.jpg DSC07952.jpg DSC07957.jpg DSC07958.jpg DSC07954.jpg DSC07955.jpg

至於,究竟重生後嘅 S 牌單車車重多少?回覆就睇到!

遊客,如果您要查看本帖隱藏內容請回復

反拉啱我呀!
Mosso 硬义幾錢?
硬叉六舊!
我都等緊善長捐助
alexphoto 發表於 14-7-2014 02:53 PM
我都等緊善長捐助

你少參加活動,所以啲善長唔識你。