登記成會員
搜索
查看: 8377|回復: 6

[賽後報告] 粉嶺北區文化古蹟單車遊

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

IMAG1340.jpg 一整星期,天氣驟晴驟雨,周末終於放晴,於是一行十六人,從粉嶺出發,遊走鄉間村落、參觀北區著名古蹟。

龍躍頭文物徑

先沿新建單車徑往九龍坑,轉入村路,繞山往龍躍頭文物徑,參觀粉嶺崇謙堂、老圍及鄧氏祠堂。之後繼續走村路往龍山寺方向,但不入龍山寺,轉入碎石窄路欣賞荒廢蓮花塘皇后山軍營

鏡蓉書屋

之後車隊前往上禾坑村,一睹清初興建「仆仆齋」鏡蓉書屋。從上禾坑村沿田基路往下禾坑村,欣賞「北區兩大名畫」。「文化」之後,看看古蹟 — 前往三百多年歷史的長山古寺。

參觀古剎後,淺遊受東北發展計劃影響的坪輋 — 很多人根本不知坪輋在哪裏,或者計劃會發展哪個地方?所以無論支持或反對發展計劃,大家都應該最少理解究竟哪裏是「東北」?或者,萬一發展計劃最後不幸通過,此地變成回憶,大家也許慶幸曾到此一遊。

穿過「可能發展區」後,穿過「行完都唔記得嘅村路」後,到達今日主菜景點 — 北區隱世勝景山雞湖。遊湖後一睹另一著名景點「巴士屋」。後來,竟然遇見巴士迷界「神物」、因水滾在路邊拋錨的「 紅燈籠 」舊巴士。

山雞湖車隊轉入梧桐河,經近期「熱炒婚紗相」的「大水管」往落馬洲禁區,但不走魚塘路,改從料壆村上山,到達麥景陶警崗,從高處飽覽漁塘風光。山的另一面,是另一個「可能」被發展區 — 古洞北。落山後沿馬草壟接上落馬洲禁區「鐵欄路」往古洞南,經松柏朗往上水散隊。

馬草壟及古洞北。

不知不覺,全日共踩 45 km。

更多照片請看 egg studio 網站。

紅燈籠巴士?點解佢會駛出馬路嘅?應該退晒役㗎!
香港奇情二
此路段用步行當作遠足可以嗎?
如果可以,可否放上地圖路徑呢?
ck_1130 發表於 1-7-2014 01:10 PM

45K喎!相信一日都行唔完
ck_1130 發表於 1-7-2014 01:10 PM

步行唔係唔得,不過有 45km,行得嚟都唔夠時間睇古蹟!而且,古蹟景點之間其實冇乜嘢睇,踩單車還好,用腳行就唔建議了。

所以,若唔踩單車的話,我建議你可以咁玩法:

• 粉嶺港鐵站起步,搭小巴去聯和墟,先食個早餐,然後睇吓聯和墟嘅古蹟「聯和市場」(今次單車之旅冇去 -- 你上網 search 「聯和市場」就有好多資料,我唔多講了)
  • 從聯和墟行去龍躍頭文物徑,15 mins 可到達入口,見到崇謙堂,然後麻笏圍、老圍及鄧氏祠堂,之後去永寧圍及覲龍圍(今次單車之旅冇去呢兩條圍村) -- 覲龍圍我踩單車成日經過,係附近幾個圍村中最靚的(個人認為)~~
  • 截的士,去鏡蓉書屋。起碼慳番一小時步程。
  • 鏡蓉書屋響上禾坑村,沿田基路行去下禾坑村睇「兩大名畫」(約行 10-15 mins)
  • 又截的士,去長山古寺(又慳番 1 小時步程)
  • 長山古寺截的士去山雞湖,不過 99% 的士唔知響邊,所以可能要從長山古寺行過去,穿過坪輋,睇吓東北發展區,經過坪輋天后廟,去山雞乙搵山雞湖,大約一小時步程。
  • 有興趣可以行上華山,落上水,入梧桐河睇大水管,大約行兩至三小時。
  • 之後果頭有一間 $12 任食豆腐花及豆漿,食完去睇吓蘇格蘭軍軍徽
  • 然後沿馬草壟入落馬洲禁區魚塘,行半小時出番新田公路。
  • 響新田公路截的士去上水港鐵站走人。

另外,GPS 地圖已 PM 了你。

謝謝.......