登記成會員
搜索
樓主: egg_studio

翻牆超簡單 -- 自行架設 VPN server 教學

謝謝版主的幫助
我後來用其他手機試了 可以上網
看來是我手機的問題
自從出咗呢個 post 後,發現「長城」原來不止在國內,好多朋友響外國都有「長城」情況……
謝謝版主的幫助
這方面我很無知,請問我屋企原本已經有一部冇 VPN 嘅 wifi router,若想用VPN,係咪加多一部 buffalo router?
PolyUAdvice@G 發表於 5-8-2014 12:24 PM
謝謝版主的幫助
這方面我很無知,請問我屋企原本已經有一部冇 VPN 嘅 wifi router,若想用VPN,係咪加多一 ...

唔一定係要用 Buffalo router;市面都有其他牌子 router 設有 VPN 功能,總之肯定有 VPN 就得啦。

但係呢個set up都幾煩,
我就黎要返大陸一段時間,
有無人試過有免費VPN呢?
我聽過Anchor Free, 唔知去大陸得唔得...
麻煩都冇辦法,要用就冇得怕麻煩。你認為你響網上搵得到嘅「翻牆軟件」國內有關部門會搵唔到?人地要 block 一個特定軟件或IP 係好容易,只係人地 block 唔 block或者幾時 block ?例子係天安門被車炒埋後之後果排果啲乜乜翻牆軟體、破解版小米盒子全部用唔到。所以,用自己屋企嘅浮動IP 就最難 block ,除非 block 晒全部去香港嘅 request 。
大陸已全面禁止使用境外架設的vpn,我想大家要諗諗其他方法翻牆了
我兩個星期前響國內都仲得,下星期試試!
我現身處大陸,vpn完全用唔到,雖然大笪地仲入到嚟,但facebook及其他敏感網站當然全部去唔到
wongdavid 發表於 29-1-2015 09:24 AM
我現身處大陸,vpn完全用唔到,雖然大笪地仲入到嚟,但facebook及其他敏感網站當然全部去唔到  ...

我俾我私人嘅 VPN 你試試,請睇 PM ~~

已試,都係唔得
咁你唯有用中國移動了。
響沙頭角拉條電線過黎
已有會員試過用 OpenVPN 可以翻到,而我亦有私人的 OpenVPN ,待會員測試成功後出教學啦!

Screen Shot 2015-01-31 at 9.29.02 pm.png
期待好消息
理論上……理論上,OpenVPN 需要提供一個 config file ,而呢個 file 包括了我家居寬頻的浮動IP ,理論上好難封殺(不如一般在網上搵到嘅免費VPN ,當然一切都係「理論上」,我都知道我地一般人嘅知識不會比得上長城的專門人員。)
我係一般以下仲大鑊
今天再次上大陸工作,有從事電腦工作的朋友早兩天幫我的iPad裝了一個叫OpenVPN Connect 的小軟件後,經此軟件啟動VPN,終於可以再次翻牆上網了,但速度只是以前一半,上YouTube 睇高清片就諗都唔使諗
這軟件要set up一個config. Profile,我對電腦一知半解,所以當然全由朋友代勞,所以如要教學,還是等版主親身示範好了
wongdavid 發表於 4-2-2015 04:56 PM
今天再次上大陸工作,有從事電腦工作的朋友早兩天幫我的iPad裝了一個叫OpenVPN Connect 的小軟件後,經此軟 ...

以 setup 嚟講,一般 VPN 與 OpenVPN 的分別係,OpenVPN 需要 1 至 2 個由 OpenVPN server 提供嘅 files,其中一個係 openvpn.ovpn (所謂嘅 config file)

你可以試試我屋企嘅 OpenVPN,總安全過你用唔知乜水嘅 server。(我已 email 你,你試完話我知得唔得)

傳聞係,大陸用得又唔知響邊嘅 VPN 部分係由國家提供(或政府響日本架設 server,然後經日本 send 番 data 回國),等你地班翻牆傻仔以為真係翻過長城,「安心」地去勾結外國勢力(例如美國領事館),其實所有嘢都被監察中。

而家得部iPad在手驚搞佢唔掂,過兩日返香港先慢慢處理,而家上網雖然係慢啲,但話晒都叫做上乜網都得,所以都係唔搏住