登記成會員
搜索
查看: 7611|回復: 3

[開箱文] Sram XX1 初探及開箱中(下集)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早前參加不計時間的單車比賽 -- 長春社「山嶺綠騎」2013,試用 XX1 比賽(但唔計時嘅比賽),與舊有嘅 X9 相比,轉換「前後齒」後比例為:

「前後齒」比例計算法:前餅齒數 ÷ 飛輪齒數

X9:
快車(重腳):42÷12=3.5
上斜(輕腳):28÷36=0.78

由於以 X9 上大斜時,例如牛牯嶺,一般只需用到前面細餅(28T)配飛輪「尾三(28T)」,比例為 1.0。

而另一例子,大欖越野單車徑的大棠上山路段,一般需要用前面大餅(42T)配都係「尾三(28T)」,比例為 1.5。

所以選擇 XX1 前餅時,以保持平路速度為主,及盡用後面 42T 優勢。

36T

經之前 Sram XX1 初探及開箱中(上集)換算後,選用 36T 前餅,結果比例為:

XX1(36T)
快車(重腳):36÷10=3.6
上斜(輕腳):36÷42=0.86

由此所見,轉 XX1 後,「理論上」平地會快少少,上斜不受影響,也有「水位」應付比牛牯嶺一類更斜嘅斜路。

早前不計時間的單車比賽 -- 長春社「山嶺綠騎」2013實地試用 XX1(36T),於環塘水塘 XC 路,保持使用 14-16-18T 已足夠。上大棠斜路,32T 已十分輕鬆,用 28T 則可平衡速度及體力,42T 根本冇出場機會。

稍後再試埋牛牯嶺,敬請留意。

咁呢個 upgrade 有無明顯著數?
Homan 發表於 29-10-2013 03:20 PM
咁呢個 upgrade 有無明顯著數?

有着數。

1) 架車輕咗(因為一體成型飛輪、carbon 前餅、波腳,加埋冇咗波撥及左邊波手)

2) 比 X9 的比例更「窄」,可以用到盡所有齒輪組合。(睇番今日上牛牯嶺後記)

3) 平地(重腳)比例大咗,即係快 d。

不過,一定要計啱用幾多前餅,否則會有平地唔夠快、上斜唔夠力情況。
已有牛牯嶺測試後記,請睇牛牯嶺單車遊 + XX1 測試