登記成會員
搜索
查看: 7322|回復: 3

[賽後報告] 不計時間的單車比賽 -- 長春社「山嶺綠騎」2013

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

尋日參加首屆長春社「山嶺綠騎」越野單車比賽,不過與一般比賽唔同,此比賽不計速度及時間(其實係計,不過對於經驗車手,計同唔計都冇乜分別,見下文)。

參加車手二人或四人一隊(不過,尋日比賽全部都係二人一隊。),路線為「逆環塘」,其中設有六個「遊戲站」,要響「遊戲站」玩十分困難嘅遊戲,然後攞分,最後以分數高低而定勝負。

比賽時限三小時,但一般環塘一小時以內已輕鬆完成,所以對於尋日嘅參賽車手,呢個時限冇壓力。

晨咁早(7am)到達會場,鬼影都冇隻。

寄行李、登記等等繁文縟節。

起步 -- 每兩分鐘出一隊。

第一個遊戲:將各種垃圾擲入垃圾分類紙箱,不過其中報紙、發泡膠杯、375ml 紙包飲品因風阻關係,十分難擲。(其中成功將 375ml 紙包飲品盒擲入「藍紙張」,但原來 375ml 紙包飲品盒應分類為「黃金屬」,所以擲中反而被扣分!)

第二個遊戲:從文字描述響樹林搵番描述嘅植物,對冇讀過植物分類嘅人,又係十分困難。

第三個遊戲:響 3.7km 主要上山路上進行計時賽,不過唔計分,只係響萬一有同分情況下先會計呢個「遊戲」嘅成績。

IMAG3114.jpg IMAG3115.jpg
第四個遊戲:響十分狹窄嘅路面上「打 8 字」,不可以車中地上嘅各種動物(模型)。

第五個遊戲:響大欖水塘水壩記低出現過嘅動植物(圖片),然後響 checkpoint 憑記憶記番晒出嚟。

IMAG3117.jpg IMAG3118.jpg
第六個遊戲:響十幾米以外以肉眼「觀察」各種 size 照片,然後響五本動植物書籍上搵番動植物名稱,限時 8 分鐘。其中 2R 相響十幾米外觀察,已經細到睇唔到,此遊戲又係十分困難。

最後,因為響第一個及第二個遊戲嚴重失分,雖然第 3-6 遊戲搶番不少分數,結果攞第五,開開心心回家去。

咁兩位有無得什麼名次呀
Homan 發表於 28-10-2013 08:28 PM
咁兩位有無得什麼名次呀

最尾果句咪有講囉。
齋計「計時路段」,一 d 都唔失禮。

Screen Shot 2013-11-02 at 9.43.46 pm.png