登記成會員
搜索
查看: 5975|回復: 5

[推介/評論] 第二階段邊境禁區範圍縮減 10-6-2013 凌晨零時實施

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

各位,六月十日又多咗好多村路可以「合法」踩單車!

根據政府發出之地圖(下圖 -- 黃色部分),落馬洲至馬草壟一帶起至深圳河都會開放。對單車活動嚟講,將會可以合法踩落馬洲至馬草壟之間的魚塘路及村路。另外,羅湖懲教所之後一段都可以進入。

所以,有興趣可搞搞單車團。

Screen Shot 2013-06-08 at 12.00.00 PM.png

10-6-2013 起可以踩入此路了。

節錄自政府新聞公布 7-6-2013

第二階段邊境禁區範圍縮減6月10日凌晨零時實施,超過710公頃土地從邊境禁區範圍釋出,當地居民及其他市民可以自由進出開放的地區。

保安局今日表示,這次邊境禁區範圍縮減涵蓋落馬洲邊境管制站至梧桐河一段土地實施當天原有的禁區指示牌會被遮蓋,新的禁區邊界將豎立新的禁區指示牌。為實施第二階段禁區範圍縮減,當局已修訂《邊境禁區令》及《邊境禁區(准許進入)公告》。立法會已完成有關法例修訂的審議。經修訂的法例6月10日生效。由6月10日開始,開放地區的封閉道路限制會撤銷,駕車人士可自由出入釋出禁區範圍的路段,但仍須遵守其他交通指示和限制。警方會密切留意交通情況,並增派人手加強巡邏區內主要交通幹道,有需要時亦會實施交通應變措施。

第二階段邊境禁區範圍縮減後,落馬洲支線管制站、落馬洲邊境管制站,以及港鐵羅湖站仍然屬於禁區範圍,只有乘搭指定交通工具的過境人士,以及持有相關禁區許可證人士方可進入上述區域。
入面有無特別野睇?
有d廢棄魚塘,探險嚟講冇乜特別,因為當年二戰d戰壕集中響後好多嘅麒麟山及蝴蝶山一帶。不過對踩單車就係不錯嘅鄉郊路線。(你search 一個「箕X仔」嘅post 就睇到蝴蝶山一帶的戰壕)
egg_studio 發表於 8-6-2013 01:06 PM
有d廢棄魚塘,探險嚟講冇乜特別,因為當年二戰d戰壕集中響後好多嘅麒麟山及蝴蝶山一帶。不過對踩單車就係不 ...

咁樓主會唔會搞次聚會?
我平日夜晚可以,隨時成團。
今日下午 / 夜晚去遊禁區,有人有興趣請 call 我。

今日睇各大報紙都十分低調,可能吸取上次沙頭角開放嘅教訓,所以冇乜人知。