登記成會員
搜索
查看: 20442|回復: 28

[討論研究] 梅窩銀礦洞入口圖解 + 地理景況深度研究

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

之前響舊 post 銀礦洞地圖 (中洞 -- 銀礦壁及蝙蝠壁,及兩個出口) 嘅地圖其實係用電話影低區議會地圖,所以有少少偏差。
遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 600 才可瀏覽,您當前積分為 0

另一張 screen cap 地圖係政府嘅地理資訊地圖,比 Google Map 精細得多,不過冇顯示出一條石河結構 -- 實地考察下,紅色地方其實係一條石河,不過依家生滿唔高嘅草 (好可惜,當日掛住望住 GPS ,冇影相)。好似馬礦 280 portal 對出咁,應該當年屬於採礦工地。藍色箭咀為洞口。

wongdavid 發表於 9-4-2014 06:02 PM
在討論區首頁"圖片故事"縮圖內好似出現咗一張唔應該出現(人人見到)嘅圖,版主/管理員見到的話請跟進一下啦  ...

圖中所指果個銀礦洞入口,有 d 特殊地理原因,我地當時有 GPS 座標都差 d 搵唔到,就算將來有人搵到都入唔到,所以唔緊要。

wongdavid 發表於 8-4-2014 06:14 PM
我曾經在facebook見過一段銀礦洞玩橡皮艇,唔知會唔會就係你哋呢

唔係我地。呢 d 搏拉及隨時搞到大家冇得玩嘅行為,我地「高階」嘅探險人士係唔會做㗎。

所以所有呢類活動都會有「閱讀權限」
egg_studio 發表於 9-4-2014 11:54 PM
圖中所指果個銀礦洞入口,有 d 特殊地理原因,我地當時有 GPS 座標都差 d 搵唔到,就算將來有人搵到都入 ...

無問題就最好啦!
其實密林加墓地,加上政府封左洞口,除非有特別目的,否則根本唔會有人想去
12pt 發表於 5-2-2013 10:45 AM
其實密林加墓地,加上政府封左洞口,除非有特別目的,否則根本唔會有人想去 ...

既然 12pt 將真實情況透露,我都出埋 "真實情況圖解" !!!

你地真係超專業 !! 小弟真係好佩服你地

btw, post #2 以下好似無set 權限
咁大整蠱
mcw 發表於 5-2-2013 04:32 PM
你地真係超專業 !! 小弟真係好佩服你地

btw, post #2 以下好似無set 權限 ...

post #1 以外都冇敏感嘢,應該 ok 的...... post 3 果張圖解直頭要網上瘋傳,等 d 人快 d 去搵墳頭。
遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 600 才可瀏覽,您當前積分為 0

mcw 發表於 7-2-2013 10:12 PM
**** 本內容被作者隱藏 ****

load 唔到張地圖......成日話 server error

圖例話R係限制通道
"R" 有個方格的,應該同"淨R"不同。
我以我去240的記憶,果兩個R 的大約位置都有間小石屋
另外有趣的是如果你睇英文版的話,240 入口處佢係有標到 "tunnel portal" 不過中文版無
係喎,英文版有寫喎。

不過英文版一樣冇銀礦洞 portal。
我知我知
R=Ruin
jeff7262 發表於 26-2-2013 12:12 AM
我知我知
R=Ruin

但現場所見, 格仔 R 不是墓地。
Ruin係解作頹垣
咁以銀礦洞地圖為例,個 R 位置都真係幾求其。
咁嗰D荒郊地方,又無乜經濟價值,
通常只會靠飛機相制圖
無乜可能再實地做survey