登記成會員
搜索
查看: 7424|回復: 8

iMac 升級ram選擇

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

新買iMac 27" 8GB ram DDR3 1666(4x2), 開Lightroom執相時,開相至sharp位要等些少時間,以往經驗加ram會改善,今次因有4條ram槽,可以加2條8GB(同4GB)共用嗎?另見Kingston 8GB $300/條,Mac版$500條,有分別嗎?配ram買邊隻牌子好,Thx~~
個人經驗,RAM 根本沒有 MAC 唔 MAC 版
而只要個 SPEC 對就可以(都係 DDR3 1666MHz)
如果我有4個RAM槽,我諗我都會加多兩條 8G,隊到24G RAM
之前我在我部24” 試過一條2G 一條4G (同樣 DDR3 1066)無問題,所以我估計你都可以咁
咁試下買兩條試下先~~
用咗幾十年 mac 機都冇試過有 PC 用到但 Mac 用唔到嘅 RAM ,但所謂 PC 版 Mac 版就聽咗十幾年,應該係電腦鋪想滾多你錢。
Thx 旦兄~~
近幾個禮拜D Ram 貴左好多!
我同 cfoo 兄去各大腦場搵 DDR3 1600 8G notebook Ram
都要$400上下!
同 cfoo 兄之前 $300/條不可同日而語!

我試過加ram 到左16 GB RAM 4x4GB Kingston 後用唔到,時時hang 機. 但 8GB 就沒大問題. 最後都只有 keep 住 8GB. 我部係 2010版既 iMAC 27"..  或者新版本沒呢個問題.
其實我仲keep住兩條 4GB RAM, 啱駛就可以攞去用住先。Sorry. 我的 ram 係 1333.. 未必啱你用了

sunnyslhf 發表於 4-4-2013 04:23 AM
我試過加ram 到左16 GB RAM 4x4GB Kingston 後用唔到,時時hang 機. 但 8GB 就沒大問題. 最後都只有 keep  ...

照計唔會咁架啵~
係唔係一切 spec 都無錯?
我部 late 2012 iMac 出廠時8G Ram
之後買左最平的 Kingston 8G x 2
變左 24G Ram
用左半年後,今日再買一條8G 加入去
都係 Kingston (仲特登不買 mac 專用,因為貴百幾)
即3條8G Ram 1條4G Ram
完全無問題