登記成會員
搜索
查看: 21740|回復: 32

[直接下載] 簡單易用 Time Lapse 製作軟件 - Time Lapse Assembler fo...

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

星期日早上到了清水灣拍攝日出,希望製作出 Time Lapse 給大家分享,但發覺用 Adobe Premier Pro 來製作 Time Lapse 十分複雜,所以在網上找找有什麼比較簡單的軟件可以做到同樣效果,結果給我找到了這個叫做「Time Lapse Assembler」的免費軟件。
Screen Shot 2012-08-21 at 上午01.08.39.png
軟件十分清楚、簡單、易用,只有幾個按鍵,就可以開始製作 Time Lapse 了。

Screen Shot 2012-08-21 at 上午01.08.02.png

首先選取照片的 Directory,再由 h.264、mp4v、photo-jpeg、raw 中選擇格式(要放 iPhone 的話,建議用 mp4v)
選擇 Framerate,由於我只拍了400張照片,為了讓短片時間長一點,我在此選擇了 24fps
另外,由於 DSLR 的片幅為 4:3 ,所以我在 Dimensions 內自行更改 Width 為 1920px,Height 為1440px (即4:3)
Quality 當然是選 Max 了!
然後按「Encode」,等一會 Time Lapse 就完成了!

Screen Shot 2012-08-21 at 上午01.26.58.png

Time Lapse Assembler for Mac 直接下載:
遊客,如果您要查看本帖隱藏內容請回復

P.S. 在處理其間,發現其中一張照片的曝光比其他照片高了一級左右(下圖左下281號),但細看EXIF,快門速度、光圈、ISO都是一樣,加上我用的是定時快門線來自動遙控,真的想不通為什麼有一張會比其他光了…
Screen Shot 2012-08-21 at 上午01.05.59.png
googoomui 發表於 7-1-2014 09:33 AM
無法下載個軟件, 話「冇權限」.......

上網搵到, 丹撈左, 又開唔到... 檔類係 ding 文件, 都唔知乜黎  ...

呢個係 Mac 軟件,你係咪用 PC ??
googoomui 發表於 22-1-2014 12:12 PM
係呀, 用緊 PC, WINDOW XP 呢啲囉

咁要買部 mac 機了,或者用Android 的 apps (請睇我另一個post 關於第二個 time lapse)
googoomui 發表於 23-1-2014 12:58 PM
都唔知 MAC 機係乜, 唔會識用啦

" 丹撈 " 左個 TIME LAPSE 喺手機喇, 科研緊 ~

咁你快D出用家報告!
let me see see
THANK YOU VERY MUCH
多謝分享!!

多謝分享!!
多謝分享!!
多謝分享!!
多謝分享!!
thank you
謝謝分享...
thank you......sh
oh hi
May i download Time Lapse Assembler pls

in Lord
andrew
thank you

無法下載個軟件, 話「冇權限」.......

上網搵到, 丹撈左, 又開唔到... 檔類係 ding 文件, 都唔知乜黎
係呀, 用緊 PC, WINDOW XP 呢啲囉
都唔知 MAC 機係乜, 唔會識用啦

" 丹撈 " 左個 TIME LAPSE 喺手機喇, 科研緊 ~
我用果個叫 Droid Time lapse.
Thank you. See see sin
THANK YOU SO MUCH
thanks for your support