登記成會員
搜索
查看: 5915|回復: 2

[圖片/文章] 翻新中古單車鈴 Wolber Titane Magnesium 原子鈴

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

繼早前 翻新中古單車 project 2 -- Lemond 平把 road bike後,屋企有一對約購於 1992 or 1993 年間嘅 Wolber Titane Magnesium 原子鈴。

顧名思義,呢對鈴並非現今主流物料(鋁或碳),而係鎂合金製造。當年成鈴買,跟 Shimano 105 hubs,約千多元。但近排響二手市場,發現淨框(rim)已經賣到 US$400 一對,而重量方面,前轆 530g、後轆 730g。

清潔:車鈴都仲係九成新,所以只需清潔就 ok :
  • 深度清潔:用藍威寶大清洗油跡。(圖一、二)
  • 然後又係用「金寶潔特強去污液」清潔 + 打磨。「金寶潔」其實係打磨軟膏,價錢平效果佳。(圖三)
  • Rim 方面,就要用硬毛擦擦去千年原子呔膠水漬,之後再用綱絲擦(注意:可能某 d 物料,例如碳鈴,綱絲擦會刮花,但 magnesium 一定唔會) -- 因為之後打算用膠紙,所以一定要清咗 d 膠漬。(圖四、五)

圖一:清潔前

圖二:清潔後

圖三

圖四:千年原子呔膠水漬

圖五

Hubs:舊款 hubs ,加上係 Shimano hubs,就算依家 Shimano 新出嘅 road bike hubs,買到 Dura Ace 都係行珠盤...... 不過啤令同珠盤各有優劣,而珠盤可以得閑冇嘢做時就打散佢 service 吓。

拆去其中一邊嘅介子及螺絲。

將呢舊唔知叫乜名嘅嘢扭出 -- 珠盤 hub 就係靠兩邊介子及呢舊嘢控制鬆緊。見到珠盤了。

由於一邊已鬆,另一邊直接扭出成條軸就 ok。因為稍後裝番入去時要順番次序,所以拆出嚟時最好順次序放好。

用有磁性嘅螺絲批或工具將 d 珠逐粒吸出嚟。

Total 十粒走珠。若有損耗,可以去新填地街配,幾十蚊就成袋,可以用一世。

將珠盤蓋拆出。

用棉花棒抹去千年雪油。

去油漬方面,建議用酒精,而非藍威寶,因為酒精會揮發,不會殘留響轉動零件內。(車鈴就冇乜所謂,因為果 d 地方正常唔應該有雪油 / 油)

用酒精清潔完嘅零件,包括剛才果十粒走珠。

乾淨晒 -- 檢查有冇磨損,雖然正常嘅設計係磨蝕 d 走珠而唔會磨到裏面,不過都應該檢查一下!若磨蝕就可以買過新嘞。

響 hubs 及所有轉動零件(上圖果 d )抹上雪油,多 d 無拘。

將走珠放番入去,然後冚番個蓋。

鈕番 d 軸、介子及螺絲等,感覺到暢順得嚟又唔係太鬆就收工~~~

好似好簡單… 但又好似唔易搞…
Homan 發表於 15-4-2012 12:45 PM
好似好簡單… 但又好似唔易搞…

相比啤令hub,珠盤簡單好多