登記成會員
搜索
查看: 7478|回復: 10

防空洞變鬼屋

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

上星期走馬看花遊潮洲,發現城區有頗多防空洞,大多數用鐵枝封住,不過某一個防空洞被改建為鬼屋。

入場費為幾蚊人仔,門口就十分求其,有枱有凳、其實仲有一部洗衣機(影唔到),十分家庭式。入到去當然唔會 expect 係海洋公園哈佬喂咁玩法,不過令人勾起荔園嘅回憶。

「防空洞鬼屋」有 d 似荔園鬼屋 + 恐龍屋,入面大部分地區都陰陰暗暗,行到防空洞原屬分支路,就安裝咗 d 殘舊又假,但假得嚟又好 cult 嘅公仔,紅外線 sensor 一 detect 到你就彈出嚟,不恐怖,但十分快樂,好似行緊荔園咁。

呢條鬼屋路差唔多有一公里咁長 -- 門口寫長一公里,我開頭都唔信,結果行吓行吓影吓相,都行咗半個鐘先出番嚟。

IMG_8206.jpg IMG_8205.jpg IMG_8204.jpg IMG_8203.jpg IMG_8202.jpg IMG_8201.jpg IMG_8200.jpg IMG_8196.jpg
呢個都入「探險版」?
起馬大陸識得利用呢d防空洞來資源增值, 如勿論個效果係點, 但總比香港政府將d軍事遺址就咁掉空幾十年, 但又另行開發岩洞。
Homan 發表於 22-3-2012 12:20 PM
呢個都入「探險版」?

版規話軍事遺跡就入探險版......
alexphoto 發表於 22-3-2012 01:12 PM
起馬大陸識得利用呢d防空洞來資源增值, 如勿論個效果係點, 但總比香港政府將d軍事遺址就咁掉空幾十年, 但又 ...

咁又唔可以咁講,香港部分軍事遺跡,例如防空洞,有 d 已經變咗地鐵,亦有計劃發展為紅酒庫、貨倉。

而岩洞係另一樣嘢;最大分別係面積,政府依家發展果 d 岩洞係講緊可以成個污水處理廠放入去咁大。早幾十年當發展商響馬鞍山起樓時,曾發生打莊時成條莊跌入岩洞內,當時先開始研究香港地下 d 岩洞原來大得好緊要。。
唉,浪費左一個咁有教育意義既地方
係東莞好似都有一個
Lazian 發表於 12-12-2016 03:59 AM
係東莞好似都有一個

知道位置嗎?
好似喺麒麟山莊對面
睇完記得泰國有個以地獄為題既主題公園..........
東莞麒麟山莊?我地去過附近有個「荒廢遊樂場」, 你係咪講緊嗰一個?