登記成會員
搜索
查看: 12941|回復: 19

[推介/評論] 開山掘路 -- 田夫仔北越野單車徑

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

漁護署繼上年完成了約長 400 米之越野單車體驗徑後,正與越野單車專家及義工開拓新越野單車徑,計劃全長約八公里,連接現有大帽山之越野單車徑。

現時香港之越野單車徑,除河背 downhill 路外,全部都只係將行山徑容許越野單車使用,並非為 100% 為越野單車所設計。越野單車體驗徑完成後,漁護署開拓另一條俾非新手玩嘅路線。

呢條八公里路線,由法國仔 BBQ 場附近開始,連接河背單車徑。路線由零開始開拓,穿梭郊野公園內渺無人煙之地。

一班義工,包括眾資深車手及漁護署人員、外國專家、郊野公園管理員等,上星期起開拓名為 Stage 1 路線 -- 由 BBQ 場至山火瞭望台。工程約三月完成,到時 Stage 1 會以山火瞭望台為起點(現有越野單車徑至山火瞭望台會「暫時」改為合法路線),下坡至 BBQ 場。而當整條路線完成後,會以 BBQ 場為起點,終點為河背段。

路線由外國專家設計,大家合作開山掘路,完全以合符國際比賽標準建造。

工程仍需要義工及車手幫助,現呼籲大家,有時間有心為香港單車界出一分力,就報名參加掘路工程啦!幾個月後,就可以響自己有份起嘅單車徑上飛馳;幾十年後,就同自己仔女講呢條路我有份起㗎。

眾「地盤佬」分配工具

開山掘路!

Refine 條路

為保護樹根,用石塊堆上面,再覆蓋泥土。

不過,生響路中心嘅樹就冇辦法了......

360 度髮夾彎完成了。

經過一天辛勞,完成了百多米上山路 -- 原來要幾十人掘成日先掘到踩單車幾十秒嘅路程
漁記同hkmtb.org今次攪起的越野單車徑建設工作坊,我地三位在大笪地會員當義工真係出心出力.明天是工作坊最後一天,若各車友有興趣參與,請明早九時半在大㡌山漁記郊野管理處習合.
我仲以為你地星期日咁大雨會開唔到工潻.
半day至兩點,食埋飯盒至收工
I have shared this link to HKMBA also.
willywong 發表於 16-1-2012 06:40 PM
I have shared this link to HKMBA also.

係咪share 大笪地先?
good.....
收到香港爬山單車協會 email,上月與漁護署「開山掘路」嘅新越野單車徑將於 4-3-2012 開通,屆時會有一個開通儀式,邀請有份開山掘路嘅義工參加最後一段開路工作及開通儀式。

而當日可以先踩為快,帶單車去踩自己有份起嘅路!

Event Details:
Date:  Sunday, March 4, 2012
Trailbuilding:  10am - 1pm (this is restricted to between 30 and 40 trailbuilders)
Prerequisite: Prior trailbuilding workshop training
Deadline: none, but the sooner the better
**Transportation**: To Be Determined (but fairly certain AFCD will provide bus pickup either in Tsuen Wan or Kowloon Tong). Please indicate if you will require bus transport and from which location

3月4日我已經報咗名. ^^
lala 發表於 10-2-2012 09:06 PM
3月4日我已經報咗名. ^^

你踩唔踩車入?
果日有比賽,入唔到來添
Homan 發表於 11-2-2012 12:16 AM
果日有比賽,入唔到來添

當日 AAE 比賽只好 ABS 了,你開頭盡力游啦。
egg_studio 發表於 11-2-2012 05:42 PM
當日 AAE 比賽只好 ABS 了,你開頭盡力游啦。

游…
當然要帶車去試場啦!
無份掘去唔去得踩~
hawaiiandaily 發表於 27-2-2012 11:24 PM
無份掘去唔去得踩~

可以,因為當日已經係合法單車徑。
今早未進行開幕儀式,各大報紙已經有報導,其中星島日報報導最接近真實情況,其他幾份報章都只係直抄政府新聞稿。不過抄 d 唔抄 d,冇抄到官方開放時間及開幕儀式嘅資料,搞到今朝見有 d 車手,專登踩到入嚟,最後冇得入,真係可悲。

其實單車徑要等我地最後完成 150 米,大約今日中午先正式合法使用,所以又係果句,d 傳媒成日將所謂「新聞自由」光環化,其實 d 傳媒工作者所謂「新聞自由」,就係抄 d 唔抄 d,d 讀者睇完信一半都死。

而東方就轉載了官方照片,主角係大笪地會員:

星島日報
越 野 單 車 徑 大 欖 今 開 通
大 欖 新 單 車 徑 由 國 際 越 野 單 車 協 會 專 家 設 計 , 其 中 一 點 四 公 里 路 段 為 天 然 泥 路 。
  (星島日報報道)大欖郊野公園田夫仔北段越野單車徑今日啟用。新單車徑連接原有的荃錦段越野單車徑,其中一點四公里路段為天然泥路面,適合有一定越野單車技術水平人士使用。有興趣挑戰這段單車徑的人士,須向漁護署申請越野單車許可證。 

位於大欖郊野公園的田夫仔北段越野單車徑今日正式啟用,新單車徑長二點一公里,連接原有的荃錦段越野單車徑。署方表示,新單車徑由國際越野單車協會專家設計,當中一點四公里路段為天然泥路面,並根據協會推廣的可持續使用路徑原則設計及建造,適合有一定越野單車技術水平人士使用。

署方表示,有興趣使用新單車徑及其他郊野公園指定單車徑的人士應先申請越野單車許可證,許可證以個人名義申請,申請表格於漁護署網站下載,費用全免。

漁護署去年於大欖郊野公園越野單車徑河背段的起點,設置一個全新越野單車體驗設施,分為綠徑(適合初學者)及藍徑(適合具進階技術的人士),兩個路段各長二百米。新單車徑其中三百五十米路段由六十六名來自不同越野單車和遠足團體的義工,於今年一月的越野單車路徑建設義工日聯同漁護署人員合力建造。

東方及太陽
大欖越野單車徑開放

【本報訊】漁農自然護理署位於大欖郊野公園的田夫仔北段越野單車徑,今日正式開放。新單車徑全長二點一公里,連接原有的荃錦段越野單車徑,當中一點四公里為天然泥路面,另有三百五十米的路面,是由越野單車及遠足團體共六十多名義工於一月份合力建設,此單車徑適合有一定越野單車技術水平的人士使用。

蘋果日報
越野單車發燒友又多一個訓練場地。位於大欖郊野公園的田夫仔北段越野單車徑(圖),今日開始啟用。由國際越野單車協會設計的新單車徑全長 2.1公里,連接原有的荃錦段越野單車徑,其中 1.4公里路段為天然泥路面,整條單車徑適合有一定越野單車技術水平的市民使用。
此單車徑其中 350米路段,今年 1月由 66名來自不同越野單車及遠足園體的義工,與及漁農自然護理署人員,在國際越野單車協會專家帶領下合力建造。

影得我幾咁認真!
傳媒share資料share相,見怪不怪,幾間報紙攝記叫一間攝記影多幾張一齊分