登記成會員
搜索
查看: 6336|回復: 14

買 filter 買米唔知價

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

需要買塊 UV filter,77mm,大家知唔知大約乜嘢水位?

事緣係,今晚去 MK 某大相機鋪......可能我 d 相機襟用,所以 10D 用極都唔駛換,搞到買米唔知價......(以下對話 100% 真確)

我同店員講:「唔該我想要塊 77mm UV filter。」

當時冇特別講明係用嚟當 protection 用,咁店員攞咗三塊 filter,冇標價。

咁我問:「幾多錢?」

店員:「呢塊質素唔錯,好多人用緊,$3500」

我諗,protection 乍,買支鏡好過啦。所以,問第二塊幾多錢。

店員:「呢塊 $1800」

我說:「咁最平呢?」

店員:「呢塊 $350,質素一般,但都用得過。」

結果我急 call 朋友,立刻上樓上買塊兩舊有找嘅高質素 UV filter。

$3500?咩filter呀!我唔信好多人用緊囉!
b+w uv都係6佰,7佰到至嗎(雖然講緊年幾前嘅事)
R 字頭的牌子......

我急 call 朋友時都問,係咪 77mm 大塊 d 所以貴 d?佢都唔信 $3500 一塊 UV
willywong 發表於 30-11-2011 10:35 PM
$3500?咩filter呀!我唔信好多人用緊囉!

你專業攝影師當然用唔起 $3500 一塊,就好似踩十萬/十幾萬蚊單車嘅多數係新手一樣道理。
你係唔係去彌敦道有個「Tax Free」/「Duty Free」光管牌果D鋪問?
Homan 發表於 30-11-2011 11:52 PM
你係唔係去彌敦道有個「Tax Free」/「Duty Free」光管牌果D鋪問?

當然唔係,係 MK 某大相機鋪,所以先有 d 高質素又多人用嘅 filter 賣。
egg_studio 發表於 1-12-2011 07:42 AM
當然唔係,係 MK 某大相機鋪,所以先有 d 高質素又多人用嘅 filter 賣。

係咪孖成?佢地d sales出晒名好客,你個樣唔pro,港客或走去問佢地覺得唔想答既問題,隻眼永遠唔會望住你答。
原來已經變咗相機界嘅野牛......
吓.... "口我"....

神秘人 發表於 1-12-2011 03:13 PM
吓.... "口我"....

無證無據咪亂post 相,一陣比人告,我篤你出來啊…
城中太多相機舖,實有ㄧ間係左近
Homan 發表於 1-12-2011 04:19 PM
無證無據咪亂post 相,一陣比人告,我篤你出來啊…

神秘人兄估得啱,真係呢間,我嘅經歷全屬真確,你可以去試試問吓幾錢一塊R 牌嘅 UV filter ,順便可以試試有冇海鮮價,因為我個樣唔 pro。
旦兄似大陸高干子弟, 開$3500實在比足面.

認真D分分鐘上VIP房開支紅酒打盞燈比你睇下塊 FILTER 通唔通透, 成惠三萬五!
c_Foo 發表於 2-12-2011 01:12 PM
旦兄似大陸高干子弟, 開$3500實在比足面.

認真D分分鐘上VIP房開支紅酒打盞燈比你睇下塊 FILTER 通唔通透,  ...

咁又係 -- 當日放工,所以打呔裇衫西褲,風度翩翩,何止大陸高幹,直情係領導人個仔,幾千萬身家、手握兵權咁嘅樣,加上當日出咗糧,面帶金光咁行入去,怪不得怪不得。

假如同一個形象行入野牛唔知會俾人介紹踩架乜嘢單車呢?