egg_studio 發表於 22-4-2022 23:49:52

三十年後樟樹灘走線,仲有遺蹟搵得到?

4n6-NN-pOkM

我網站出了《三十年後樟樹灘走線,仲有遺蹟搵得到?》一文,所以響大笪地不重複,故此呢度就講講呢篇文嘅前因後果~~~

寫了《四十年後和合石支線》後,有讀者提議,不如講埋樟樹灘。自小住新界的我,由細搭火車搭到依家,起初諗諗,樟樹灘好似冇乜嘢寫,因此我將視野拉闊少少,網站文章就寫從大埔墟站至大學站,影片就集中樟樹灘,另外加埋之前大家討論過嘅「新大埔滘站」及 N38,所以,睇完片要睇埋文先知完整故事。

當寫到差唔多完成時,有九鐵前員工畀咗一餅 VHS,入面是當年樟樹灘(或者叫白石角)拉直的片段,是當時九鐵工程人員記錄承包商工作情況而拍,所以響坊間冇可能搵到,我亦不能公開入面的影像,但某啲資料可以用文字講番出嚟。不過,錄影帶亦錄咗拉直走線竣工時的新聞報導(因為拍果個人是外國人,所以佢錄明珠台)

本文先分享我的影片,之後會陸續寫番當時工程的日誌,如果大家是鐵路迷或工程迷就留位啦~~~

CKY 發表於 1-5-2022 00:59:24

多謝師兄分享

egg_studio 發表於 20-5-2022 00:03:05

九鐵前員工提供的 VHS,拍攝了當時承包商工作情況(坊間冇可能搵到),我不能公開入面的影像,所以以文字把時序列出,大家分享一下~~~

錄影帶錄咗拉直南行走線竣工時的新聞報導,這一段可以出街,已放響我的影片裏。

March 1994 to Sept 1995
20 May 1994 臨時天橋橋躉完成
25 Sept 1994 1:30 開始安裝臨時橋面2:24 安裝完成
Dec 1994白石角工地臨時辦公室完成
Jan 1995工人進駐工地,開始平整路基、明渠打樁、明渠橋躉、建造行人隧道、 (Pak Shek Kok Nullah Bridge piling, Pedestrian Subway, and Nullah Bridge Abutments)
June 1995完成鐵路橋安裝
July 1995路軌已鋪設及接駁
11 Sept 1995出告示「清晨五時起在白石角歧線處的架空電纜設備將告通電,電壓為二萬五千伏」
24 Sept 1995
南行線
1:06 切割路軌1:37 移走舊路軌1:57 安裝新路軌4:30 完成6:04 北行火車通過白石角(行舊線),延遲了八分鐘6:22 南行火車通過白石角(行新線)
8 Oct 1995
北行線
0:56 切割路軌1:50 安裝新路軌2:00 發現路軌長咗,要切短!!5:41 完成6:06 電力故障引致信號燈不着(12 分鐘前北行列車頭班車已開出)6:23 以人手(旗仔)指揮北行列車通過7:15 信號系統恢復正常

頁: [1]
查看完整版本: 三十年後樟樹灘走線,仲有遺蹟搵得到?