登記成會員
搜索
查看: 7100|回復: 4

[賽後報告] 田夫仔北越野單車徑+環塘

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今日又係踩單車既好日子,由於要清大假,所以一於每星期三休一休「閒日」踩車,某D地方人都少D!

今日又黎大棠

黎到「吉慶橋」已經見到搭晒架步

同場加映2張「無線電支援」既義工,上星期既場地考察

仲見到pccw「抹」緊急電話,應該因為星期5既活動(後面仲有見魚記師傅油靚晒d木櫈,不過冇影到)

中途遇到2個車友,一齊曬車
傾幾句原來要去「元朗仔」。

其實由於每次「單拖」既關係,所以一直都唔敢去,今次有人要去,一於死跟!
於是一行三人就一齊上田夫仔

去到荃錦段,車友架車有問題所以改行清快塘,而我又繼續「單拖」上去

黎到俗稱既「峰火台」正諗緊「單拖」入唔入「元朗仔」
但阿車友臨走前多次話「好簡單」、「冇乜野」

最後都係入去試走一轉

當中一半髮夾彎過唔到

400-500mm高左右既dup位只有一個平跳完成,其他都唔敢落!
亂石陣亦無從入手

相信係例牌既影相位

到呢個休息點鬆一鬆雙手再繼續

原本想同有經驗既師兄行一次先,
但今日終於自己行過一次!下次可以再黎

沿路返去「吉慶橋」
行完「元朗仔」見仲有貨,決定環塘一圈

可能因為行完「元朗仔」,所以比之前「敢去」咗
好快就到左呢個位,之前次次都唔記得影相
見呢個高危位已經「加建」

另一面亦一樣

仲加埋鐵線

可能因為本身都唔好行,依家仲難行,所以呢2-3星期都唔見有人由呢度出黎!
而我當然抬樓梯!

記得早幾日響「掃管忽出口」附近出現金山既馬騮女!
可能係爭唔到食所以由金山黎到大欖!

返黎今日,唔見馬騮,但今日天氣風和日麗
沿途景色心擴神怡

行完XC路段順便落大欖監獄買野飲!
真係好方便!
再經大灞返「吉慶橋」

左邊係大欖水塘

右邊係女子監獄

經紅葉出黎大棠

踩到出去岩岩夠皮!收工去食T!

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
egg_studio + 40 精品文章

查看全部評分

一諗起依家要抬車上落樓梯真係唔想去環塘了……
egg_studio 發表於 17-11-2016 12:35 PM
一諗起依家要抬車上落樓梯真係唔想去環塘了……

由第一環塘到現在,我只是抬過一次上這樓梯,完全無印象了,只是因為當時比賽必需要抬此路。
之後環塘比賽都唔駛抬樓梯了,直至幾年前長春社環塘比賽先要抬番。
第一次環塘,車友同我講制唔過,所以抬樓梯!由3x磅硬架抬到1x磅,所以習以為常,原來大家都冇抬開