登記成會員
搜索
查看: 4070|回復: 3

增城新浦點 1978 文化創意園

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

到了廣東增城一處叫「1978文化創意園」的地方,有幾間酒吧、咖啡室、文青書店、啤酒釀製廠等等。日頭唔算熱鬧,但入夜後 MK 咁多人。

呢度以前係「增城縣造紙廠」,工廠執粒後改建成酒吧街,外貌仍然keep住工廠 look,非常有特色。

而我亦住響由工廠改建(應該係)嘅酒店。房間以水泥牆及鋼鐵支架裝飾,房間大但價錢唔算貴。

至於去增城搞乜?請留意稍後內容。

幾特別, 原來內地都流行舊建築改建文化交流地方,
以往一係拆, 一係當博物館.
響廣東省我去過三四處類似地方,都係由舊工廠、火車站、舊乜乜、舊七七改建,而且都做得好好,可能內地地方大,土地壓力唔大,所以先可以咁樣去活化。

加多幾張相,包括夜甫嘅啤酒工廠 -- 當我地入到去唔知飲邊隻啤酒時,侍應各種酒倒咗細細杯,試咗先柯打。響香港,快啲飲完快啲走啦你!

IMAG0214.jpg IMAG0215.jpg IMAG0221.jpg IMAG0211.jpg
無錯, 香港攪旅遊, 唔走下跛就奇. 無景點無服務態度.
淨賣野,價錢又被地產拖高. 唯一就係賣大陸物價還要高過香港個的.