登記成會員
搜索
查看: 7107|回復: 5

[賽後報告] 從上水往牛潭尾濾水廠及花海 -- MTB 村路遊(多圖)(下集)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今日炎熱天氣警告,適逢夏至,日照最長 -- 又熱又長,當然係做戶外劇烈運動嘅好日子。

上集:從上水往花海 -- MTB 村路遊(多圖)(上集)

上集講到,踩到去牛潭尾村,想取村路去濾水廠門口(濾水廠係一定唔俾入(除開放日外)),然後由濾水廠前嘅清攸路走人。當去到牛潭尾「六角形路」後,不幸電話冇電,所以今日補番……「下集」。

2016-06-21 13.30.34.jpg
出牛潭尾軍營,轉入牛潭尾村。停一停魚塘影張相。遠處山坡上興建中嘅建築物係高鐵(牛潭尾至大江埔隧道),等陣我會經過工地門口。

2016-06-21 13.33.14.jpg
住城市大嘅人,知唔知蔬菜合作社用嚟做乜呢?

2016-06-21 13.37.58.jpg
駁番上集嘅六角形路:六角形路嘅盡頭係不規則樓梯,通去大水渠。相中可見,右邊有欄,但欄嘅闊度係足夠一個人穿過(我身形都屬標準),至於單車,拆頭轆扭轉 handle bar 90 度,就可以入埋去(我架 XC 29ER 單車得,你架就唔知~~)

若果唔得,仲有一個辦法,
遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 100 才可瀏覽,您當前積分為 0

2016-06-21 14.18.11.jpg
大約上 10 米樓梯,就駁到清攸路。

2016-06-21 14.19.52.jpg
從清攸路回望,「政府大樓」十分隱蔽,加上有保護色,正常人係睇唔到。

2016-06-21 14.20.47.jpg
咁……就去到牛潭尾濾水廠門口。

2016-06-15 14.24.03.jpg
沿清攸路上山,先經過配水庫 -- 響炎熱天氣警告 + 夏至下踩上山,感覺就同冬天游冬泳一樣。

2016-06-21 14.34.29.jpg
配水庫之後,係第一張相見到嘅高鐵工地。

2016-06-21 14.34.51.jpg
以前響呢度有村路通入牛潭尾,但有工地後,幾條村路都冇咗。

2016-06-21 14.37.35.jpg
響臨進入牛潭尾村前,轉入橫平山。從呢度經村路可直出錦繡迴旋處。

下集到呢度為止。從錦繡迴旋處至逢吉鄉路口係冇村路可走,所以,繼續去花海的話,請睇番:

從上水往花海 -- road bike 村路遊(多圖)
隱世花海

2016-06-21 14.34.29.jpg

評分

參與人數 2積分 +30 收起 理由
GroupWebike(@G + 20 有圖有文有真相
DominicNg@G + 10 有圖有文有真相

查看全部評分

睇完都要從新考慮去唔去,如果要去,怕且著返甲先...
蔬菜合作社
我外父做農夫的,所以大概都知道是甚麼用途,不過現在都荒廢了。現在只會送到一號橋對出菜市場,或由菜販直接取貨走。
我都係普通單車衫…
粉嶺上水一帶有幾個營運中,當中好多有負責有機農場嘅產品。