登記成會員
搜索
查看: 5909|回復: 9

[純粹吹水] 淘寶安全繩

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

http://mp.weixin.qq.com/s?__biz= ... d=0#wechat_redirect

見大家有用攀石器材,亦見到大家有幫襯淘寶,如果同條命有關嘅相關器具,都係用外國知名品牌較好,免得樂極生悲。

評分

參與人數 1積分 +32 收起 理由
egg_studio + 32 有圖有文有真相

查看全部評分

放心,我地雖然響淘寶買,但一定 / 從來冇買果類「平到有啲奇怪」嘅嘢!

例如,淘寶一般賣緊安全繩一米都要 $11。Link 入面話全套 $67(連運費),連繩都唔夠啦~~

又例如,好多人會話去旺角著名某攀山用品鋪買啲唔知乜牌嘅來路戶外用品,我睇過,有啲係 20 蚊買 5 蚊嘢,但佢地話係外國貨。

egg_studio 發表於 12-6-2016 05:37 PM
放心,我地雖然響淘寶買,但一定 / 從來冇買果類「平到有啲奇怪」嘅嘢!

例如,淘寶一般賣緊安全繩一米都 ...

在淘寶,價錢未必與質素掛勾,搏大霧的店舖都有相當多,就算幫襯都要看商譽及用戶評論,使用前亦要先在安全地點測試及撿查品質,總之小心使得萬年船
安全繩買番有uiaa 既認證繩索啦.
10.5mm 60米都唔係好貴...
唔係直牆 8mm double rope 都夠用...

唔好搵命搏呀... fall果時, 條繩真係會斷...

*我是來自這專項運動的*...
hnixonk 發表於 17-6-2016 01:29 AM
安全繩買番有uiaa 既認證繩索啦.
10.5mm 60米都唔係好貴...
唔係直牆 8mm double rope 都夠用...

呢個係 point 了……響淘寶,有認證又有、冇認證又有 -- 又講番「旺角著名某攀山用品鋪」,一樣有齊外國貨、有認證國內貨及淘寶貨,所以買嘢唔好因為淘唔淘寶 / ebay / Yahoo 就標籤好 or 唔好 -- 有啲店鋪就係捉住大部分香港人呢個心態,一方面話上網買唔好、另一方面 mark 高自己價錢。

MS 同 mountaineers 有時都有discount...留意下
一條大繩好好保養都用到一段長時間
之前響某會考證書時,佢地果條繩被fall了無限次、日曬雨淋、冇後備,用完就「pat」入 store room,其實我當時好擔心……果啲繩,佢地都話安全㗎……
我近排跟人玩繩降, 佢地都係用淘寶淘返嚟嘅繩同扣。
egg_studio 發表於 12-6-2016 05:37 PM

例如,淘寶一般賣緊安全繩一米都 ...

師兄有無買開邊間的淘寶可以俾條Link 黎望下?
同命仔有關都係唔好係淘寶買。