登記成會員
搜索
查看: 9993|回復: 5

[賽後報告] 日本防空洞導賞團(多圖)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早前去過德國、國內及本港嘅防空洞,日本可能因為經濟唔好,所以當地旅遊局同一間大學搞咗一次「試水溫」式「導賞團」,「有限度」開放咗一個位於日本某城市嘅防空洞,報名踴躍就希望會搞下一輪。報名大約為番港紙 $65,前後搞咗 5 團。當時一開放報名,半日就滿額。

咁又睇睇日本同香港見慣果啲防空洞有乜唔同!?

一入去,已經覺得同香港及國內果啲防空洞有好大分別 -- 冇積水,好通風(涼爽),衛生情況良好,可能開放前已經大執一輪。

地下鋪埋水泥,真係可以踩單車!

行咗大約幾百米,水泥冇曬,變番「原裝」環境。

之後上咗一層,有幾條分岔路。因為要跟導遊,想走吓其他路都唔得。

又一個分岔路。

導遊話,防空洞分三部分,近門口部分(即係鋪咗水泥果度)將來可能會改為遊客中心及 gift shop;「原裝」部分會保留原貌;第三部分……請繼續睇。

當地蝙蝠同香港有冇唔同?(請生物專家解答)

大部分防空洞及礦洞都大同小異,例牌一定有嘅「鐘乳」。

上有形成中嘅鐘乳,地下有剛「出世」嘅。

去到第三部分,係興建中嘅通道。導遊話,未起好就打輸仗,所以……

好似香港馬礦咁……

回頭望,見新舊部分連接位置。

好正啊!樓主點知日本有搞呢d團架?
有某部份好似香港的防空洞
頂部預制組件相似
真係大開眼界。
多謝師兄分享