登記成會員
搜索
查看: 5815|回復: 11

[賽後報告] 從上水往花海 -- road bike 村路遊(多圖)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

大半年前,介紹咗元朗區一處花海,之後有會員 share 去其他攝影 forum,後來搞到各大傳媒報導。花開兩季,又到春夏開花季節,加上炎熱天氣警告,又係踩單車好時間!(另看廢置豬欄大池塘開花

從上水出發,經村路往花海。

呢段路部分之前有介紹;由於村路四通八達,今次路線稍有不同,但同一次介紹一樣,係適合踩 road bike。(另看:Road bike 遊村路(多圖))

起點係地標丙崗村。

大片荒廢田野。

上年響探險版有啲人氣嘅「荒廢豬欄」-- 上次「開始動工」,今日「已經完工」 。

上一條一般斜嘅斜路,往實驗農場。

又係同一句:香港最危險地方之一:實驗農場。

之後橫過粉錦,經過「算出名、唔貴、但一啲都唔好食」嘅餐廳,繼續入村路。(題外話:響果頭想搵好食啲,又差唔多價錢,就行前啲去附近條村,有間乜乜酒樓。)
呢度有分岔路,左邊去 MX Club,踩 MT bike 就靠左;road bike 就最好靠右。

之後會見到香港周圍都有嘅獅子亭。又有分岔,兩條路都得。左邊仲有一條小田溪路可通返去 MX Club。
呢幾個分岔好考人 -- 如果你睇過一本從我中學睇到大學畢業都未畫完嘅日本漫畫《龍狼傳》,早期有一段講「八陣圖」-- 呢一帶村路,咁啱同漫畫入面嘅八陣圖幾乎一樣!

穿過八陣圖後,係著名嘅「溫馨」村路……點解著名?因為前一排響一本本地單車雜誌有介紹過,而且當中內容同我寫嘅有 80% 相似,又係傳媒朋友響大笪地攞料,不過果次直頭係搬字過紙!

之前介紹過嘅「溫馨」村路。

溫馨」過後,係一片佔地好廣嘅丁屋區。穿過丁屋區後,見到雙魚河。

過河後,本來有條大村路,我今次揀踩細村路。

細村路響一處唔起眼嘅地方駁番大村路。大約兩三年前,大村路仲係 XC 路,依家壓平,部分鋪埋水泥。

另一地標 -- 樹屋。

又係地標 -- 避雨亭 + 小巴站。呢度四岔口。MT bike 可上麒麟山(另看:新年漫走 -- 屯門至上水「越野」單車徑 + 軍營 + 麒麟山);右邊去古洞水塘。今日去元朗,所以行左邊上斜。

去到麒麟村。呢條係大約一年前落成嘅排洪渠。因為呢條排洪渠,令之後一段路差唔多荒廢,連本村人都冇行 lu。

排洪渠行到尾,好似冇路之際,繼續入,就會見到荒廢的路。

荒廢的路有好多荒廢嘢,好啱探險版玩。我都響探險版出過幾個 post,有興趣可睇睇。

荒廢的路最後接番一般村路。繼續去就係大部分車友都識嘅新田軍營。

除非趕時間,否則我一般都唔入軍營。我會揀繞過軍營嘅「獨木鐵橋」路。今日度過,橋高 1.3 米。控車技術差啲就準備跌落水。

出新田軍營後。早前以為會起屋嘅練習場,原來係重建。踩多陣就係著名嘅「消失的路」-- 今日經過,冇消失。

之後入牛潭尾村,再去到逢吉鄉。入逢吉鄉前,會有幾個分岔,總之靠山邊踩就 OK。

又入小村路 -- road bike 仍然踩到的。

最後,到達花海。(另看廢置豬欄大池塘開花

DominicNg@G 發表於 10-6-2016 09:41 AM
鐵橋找到,沒有難到。難在入村內真的八陣圖,雖然知道四通八達,但這刻有點迷失...
稍後出報告

其實仲有幾條路,不過有啲 road bike 唔適合,下次踩 MTB 介紹!
都幾多路段唔濶, 推車行冇理由會跌落水/坑.
村路有部分幾窄,但全部單車 / road bike 踩到(road bike 踩唔到果啲今次唔介紹)

留意鐵橋右邊嘅欄 -- 好容易撞到 handle bar,所以過橋時唔可以攞中間線,即係要靠左,左腳踏有可能會出咗橋外 -- 其實唔關技術時,係心理果關過唔到。
當行山遠足適宜?
蛋兄,可否pm gps路線,小弟有興趣那鐵橋。
好,等我返工企pm你。
蛋C兄,小弟有興趣該路線, 可否pm gps 路線, 謝謝 !
計劃端午節假期如無雨走一轉,先謝謝蛋兄分享。
晨早出發,到花海還曬到濃,準備離開就倒水,被困村口兩個半小時,雨才漸細,冒著雨選擇最短的粉錦回家。
找到鐵橋嗎?

鐵橋找到,沒有難到。難在入村內真的八陣圖,雖然知道四通八達,但這刻有點迷失...
稍後出報告