登記成會員
搜索
查看: 4095|回復: 2

[賽後報告] 由零開始-逐步換件之傳動系統-大欖試車

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

首先應該係由「由零開始-逐步換件之傳動系統」由零開始其實係指完全唔識單車,只係識去踩既水平
嘗試下慢慢由買餸開始到煮好餐飯既diy!
跟據之前既文篇,考量過自己既需要,最後決定逐步換件既目標係29吋XC為主既單車
所以參考咗蛋兄既提議,自己計過數之後訂左一套GX

當中曲柄原裝32T將會換30T橢圓餅

最後換走左呢幾件,等遲少少逐步換完,應該會裝返落原車

另外由於尾轆盒屎用卡式,所以飛輪未換得住
暫時會用30T橢餅配10-36飛輪

換好左就出左去試車
於是去左大棠爬坡
橢圓餅的確有明顯既分別,不經不覺就到左禁區牌
雖然冇咗24恥既細餅,但最重要係夠自己用
波腳亦有好明顯既分別,以往成日聽人講「快、準」
雖然我唔知算唔算快,但比以前用既分別好明顯!

全程唔算辛苦,亦都係第一次一腳上到黎!

勁!支持出報告!

齒比 32/36 = 0.889 -- 以 26" 一腳上到波波都幾厲害!轉 29ER 的話要換埋飛輪了。

不過,唔知你買咗飛輪未?若未,買 SRAM NX 就可以用番卡式 hub,唔駛換 hub,缺點係得 11-42T。

上面原車係27.5
一腳上波波全因蛋兄教路

• 螢幕截圖 2016-05-08 21.42.50.png

因為全套GX有「套餐價」,所以飛輪已經買左,10-42
原廠尾轆hubs當日試車落到大棠時已經變左Fixed-Gear,飛輪前後唔識轉
都係時候換