登記成會員
搜索
查看: 2893|回復: 4

一蘭拉麵,東京橫濱分店,點解要排隊

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

平日在銅鑼灣做完gym,樓下硬係見到一條長龍在一蘭排隊,見到要等都唔想食,今次到東京第一次試食。

格局很適合毒L(自閉人),好似聖堂辦告解的設計,相信在東南亞地區都會受歡迎。

自已買票機點菜,英文字配圖文,方便遊客,其餘的按鈕是加料區,譬如加麵、叉燒、飯、蛋等;之後入店搵位坐,坐位前面有張點菜單,識鬼日文咩,冇有怕,有中英文,主要是問拉麵的口味喜好,喜歡麵條硬?軟?湯濃?淡?鹹?油?等等,非常的On 9,問咁多,不如我入廚房煮啦,這只是我個人意見,可能好多人like,我自問有些OCD(強迫症),但食碗麵要咁particular,麻X煩!

出來的麵一般,總係唔明點解香港咁多人排隊,下次如果有機會,會係日本試其他香港有分店的食肆,睇下係咪咁巴L閉!

請用片右下角調HD1080高清睇片。

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
egg_studio + 40 有圖有文有真相

查看全部評分

「正宗」(應該係)拉麵應該唔會問你咁多嘢,碗麵係得舊叉燒,你食就食,唔啱就過主。
終於在香港食過一次
學gold7788t 及eggstudio兄話齋
入到去一人一格
好似自修室咁
然後在個窗仔遞飛仔
無乜口味可以選擇,頂多係類似無叉燒、加一份叉燒、加麵之類

咁味道就都可以嘅
但要我排隊我就唔會啦
egg_studio 發表於 29-3-2016 02:37 PM
「正宗」(應該係)拉麵應該唔會問你咁多嘢,碗麵係得舊叉燒,你食就食,唔啱就過主。 ...

yes la
Homan 發表於 31-3-2016 12:15 AM
終於在香港食過一次
學gold7788t 及eggstudio兄話齋
入到去一人一格

自修室咁俾面呀,面壁思過