登記成會員
搜索
查看: 4638|回復: 2

[賽後報告] 第二及第三階段解禁禁區 -- 一鑊過遊

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

呢排好多會員踴躍分享第三階段禁區開放單車遊,所以日前嚟次單車遊,穿梭第二及第三階段解禁禁區,即係落馬洲(第二階段)及打鼓嶺一帶(第三階段)。

部分地方響本版已介紹過好多次,所以不重覆出相,有興趣 / 唔知嘅請按 link 或自行搜尋關鍵詞。

路線:上水 -- 恐龍坑下路(唔上 XC 場)-- 打鼓嶺警署(探警察朋友)-- 松園下 -- XC 拜山路 -- 打鼓嶺 -- 坪洋 -- 塘肚古道入口 -- 坪輋 -- 老鼠嶺 -- 嶺英學校 -- 文錦渡 -- 大水管 -- 大石磨 -- 新大石磨 -- 落馬洲魚塘路 -- 馬草壟 --  馬草壟堆填區 -- 新田軍營(不入軍營,另走獨木鐵橋) -- 牛潭尾軍營 -- 錦田

恐龍坑就唔講,請睇番上次 post(兩入兩出解禁禁區 -- 文錦渡、白虎山碉堡、坪洋 XC)。所謂「下路」,即係唔上恐龍坑山頂,取另一條路入蓮麻坑,一樣可以 skip 咗日頭好多車嘅文錦渡路。

咁去打鼓嶺警署探完邊境警員後,去到某間大宅(注意,不是荒廢的,切勿亂闖) -- 經本版會員介紹,原來識人的話,可以參觀入面嘅日治遺痕,認真有意思!(另看:禁區開放(二) - 日治遺痕

之後去附近天后廟及祠堂拜一拜,保祐大家新一年單車出入平安!

之後經 XC 路往坪洋,順便踩上景點「噹噹石」-- 當地傳說,若你敲唔響「噹噹石」,來年行衰運,所以有心理準確先好敲,否則一個唔好彩,衰一年。

「噹噹石」上一覽坪洋全景。

之後冇乜好影,直至去到老鼠嶺嘅嶺英公立學校 -- 以果一帶村校,嶺英及另一間不但冇殺校,仲越做越大,所以,做教育,一樣要俾個心出嚟,否則好似某啲被殺嘅學校,只顧怨政府……(我自己係教育行政界,近年見好多「政治化」嘅事件,不止 TSA,總之贏家就係某啲叛中亂港嘅政黨及其背後國家/省份,輸家就係大家……)

講番單車 -- 嶺英公立學校山後一條鬼影都冇嘅路,可以通去蓮麻坑路,又可以避咗馬路了!

經大水管後,爬坡上大石磨。

參觀英軍瞭望台

從英軍瞭望台瞭望落馬洲魚塘及深圳。

之後沿新大石磨路下山(此路尚未完成,有一段要抬車)-- 版主親自示範正宗落山姿勢。

之後經馬草壟堆填區往錦田。

另外,提到去到新田軍營前,大部分人會經軍營往牛潭尾,但另有一條好窄嘅隱蔽村路,當中有一條十幾米長、半米闊嘅鐵橋,冇欄,跌落去就 xx 了。因為太危險,所以冇停車影相,稍後補番,敬請留意。

補番獨木鐵橋相。

正喎

「噹噹石」應該就係我十幾年前去過果舊了...