登記成會員
搜索
查看: 10074|回復: 23

[賽後報告] 兩入兩出解禁禁區 -- 文錦渡、白虎山碉堡、坪洋 XC

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

晨咁早約了單車版版主及地區勢力人士,入第三階段解禁禁區單車遊玩。點解叫「兩入兩出」?睇落去就明白了。

今日路線係,從上水出發,到文錦渡閘口前不入閘,右轉往上山往恐龍坑,因為文錦渡入閘後係一條大直路,日頭貨車多,又冇嘢睇。(夜晚就唔同 -- 我時不時夜走,當文錦渡關閘後,三條行車線一架車都冇)

另外,對於踩 XC 車,恐龍坑山頂幾吸引,睇下面幾張張相就明白吧!

睇到呢啲路面,點會行山下嘅文錦渡道呢。

影相就唔覺,不過呢條斜路應該有 1:2 or 1:3。

之後從恐龍坑落山,接入蓮麻坑路,經過上星期同探險版版主參觀過嘅學校 -- 今日學校有人開工,非常熱鬧。

落水泥 -- 響深圳經天橋運水泥嚟香港,然後裝入田螺車。

然後去今日嘅景點 -- 白虎山。山上除咗有麥景陶碉堡外,仲有一個幾靚嘅二戰碉堡,值得一看。

二戰碉堡

碉堡入口

碉堡內部

麥景陶碉堡前另有一碉堡。

麥景陶碉堡

「內有黃蜂」嘅黃蜂屋。

黃蜂宜清炒另看炒黑蜂 + 蛹,所以立刻入內搵美食。

之後入香園圍,經坪洋 XC 路到坪洋。

途經景點三鄉亭。

之後冇乜影相,因為呢段成日踩:三鄉亭 --> 打鼓嶺 --> 禾徑山路 --> 長山寺 --> 紅花嶺路(唔係上紅花嶺果條軍路) --> 坪輋 --> 老鼠嶺 --> 文錦渡關口 --> 中巴巴士--> 沙嶺墳場

沙嶺影相位

所謂「兩入兩出」,就係經坪洋離開禁區後,從老鼠嶺村路入番去,最後響文錦渡出番嚟。

之後轉入華山,走華山下路(另看夜遊華山探秘 -- 「虛白祖山界」),出上水午餐收工。

之前單車版有幾位會員出咗後記,大家路線不同,有興趣可研究一下各位嘅路線,自行組合,梗有一條啱你踩!

評分

參與人數 1積分 +10 收起 理由
DominicNg@G + 10 有圖有文有真相

查看全部評分

egg_studio 發表於 3-2-2016 09:34 PM
咁要你先介紹吓係邊七座?

我記憶上,只去過三座……馬草壟、白虎山及蓮麻坑,都係踩單車經過的。

7座麥景陶碉堡位於新界北總區,由東至西包括伯公坳(沙頭角)、礦山(蓮麻坑)、白虎山(香園圍)、瓦窰(打鼓嶺)、南坑(文錦渡)、馬草壟(落馬洲)及擔竿洲(米埔)。

ref: https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E9%BA%A5%E6%99%AF%E9%99%B6%E7%A2%89%E5%A0%A1

羊年最後一轆,多謝蛋兄資料,小弟稍作修改小小路線,共去了三座調堡打卡,分別是白虎山,瓦窰及南坑。
但有少少疑問,離開恐龍坑找不到路 ,要自行劈草離開上村路出蓮麻坑。

以下是今日gps資料,相片有空才處理上傳分享。
https://www.endomondo.com/users/8374065/workouts/668318380
LamLeungWan@FB 發表於 4-2-2016 11:41 AM
樓主我都想要條GPS route....非常感謝...

請睇 PM......

另外,積分唔高 / 新會員的話,一般我地都不會 share GPS。有興趣嘅新朋友請留意多啲呢版,或者分享多啲內容 -- 先有貢獻,之後自然有得益。

有XC路線已吸引,想問蛋兄有沒有gps track作參考?
有,等陣返屋企pm你。
先謝謝蛋兄!睇怕都要農曆年假後才有空走走。
已email你,睇吓收唔收到?我約咗人星期五會再去,有興趣可一齊。
師兄, 可不可以也把GPS圖PM給我? 謝謝!
已 email你,睇睇收唔收到。
egg_studio 發表於 2-2-2016 11:50 PM
已email你,睇吓收唔收到?我約咗人星期五會再去,有興趣可一齊。

已收到,放飯時慢慢研究。
我是假日車手,平日沒有空轆車,多謝你邀請。

樓主正呀!可以PM我GPS路線嗎?謝謝!
俾你快左一步出相
尋日晏晝我都上左白虎山...
「尋日」?我都係尋日去㗎喎。等你出相!
樓主可唔可以email個GPS route比我,我都想去試下。
題外話,會否來一個一次個探訪七座麥景陶碉堡?
DominicNg@G 發表於 3-2-2016 04:38 PM
題外話,會否來一個一次個探訪七座麥景陶碉堡?

咁要你先介紹吓係邊七座?

我記憶上,只去過三座……馬草壟、白虎山及蓮麻坑,都係踩單車經過的。
樓主我都想要條GPS route....非常感謝...
請樓主提供GPS ROUTE.  Thank you very much.