登記成會員
搜索
查看: 5724|回復: 10

中巴巴士

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

好多 90 後未必知道,以前響香港島行駛嘅巴士係藍色嘅中華巴士。因為當年做得衰,俾政府收番專營權。

不過,響新界某處,除咗山雞湖(請爬另 post)附近一輛九巴俾人買咗當屋住,仲有一輛呈半廢棄(隔離有人住),地點不隱蔽,搭巴士或踩單車去到門口,有興趣不妨睇睇,不過唔好騷擾當地人。

以前還有一部AL1,不過拆散左了
LamLeungWan@FB 發表於 27-1-2016 12:33 AM
以前還有一部AL1,不過拆散左了

同一位置嗎?其實響石崗 / 錦田一帶,有一個私人收集場,有好多……

AL1同AL2比同一人買,一齊黎到沙嶺,可惜AL1已被肢解了.....
我地起初以為巴士仲有人住,睇番舊圖,原來都荒廢了……但隔離間屋有人住,可能巴士用嚟放雜物。
依家有時坐到D本身係中巴既新巴, (只油咗出面, 但裡面無改過)都好懷念...
csssp 發表於 31-1-2016 03:25 PM
依家有時坐到D本身係中巴既新巴, (只油咗出面, 但裡面無改過)都好懷念...

載客既新巴應該無晒啦, 反而城巴仲有兩部, 但內龍近年已翻新
我坐40/40M有部仲係藍色內籠ga
csssp 發表於 2-2-2016 12:29 AM
我坐40/40M有部仲係藍色內籠ga

40/40M 咪城巴囉
錦田沙埔一帶都有,重有九巴添
DavyTangYuk@FB 發表於 21-2-2016 09:31 AM
錦田沙埔一帶都有,重有九巴添

我知……上面提到「同一位置嗎?其實響石崗 / 錦田一帶,有一個私人收集場,有好多……」

我識得果位車主 ~~