登記成會員
搜索
查看: 3246|回復: 6

廢置豬欄大池塘開花

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早前介紹新界大西北一處廢置豬欄, 前面大池塘本來乜都冇,近日踩單車時經過,發現池塘開滿花。

今日又踩單車路經,仲見有龍友團閒日嚟影相。問問龍友點會搵到,佢地話上網有人講。既然咁隱蔽嘅地方都有知,咁都要響大笪地介紹下!

龍友又話,啲花開咗四十幾日了,不過我幾日就經過一次,而上月該地又搞過 FF Cup 越野單車比賽,上星期都未開花,所以可以肯定該龍友係道聽途說。

上晒報紙了...

睇番《豬欄》條thread, 唔係個背景一樣既話都好難想像係同一地方
呢度好在D花係生長o係池塘入面, 人為破壞未必會咁大 (加上花期甚短)

不過豬欄拆左係咪表示呢個位將會有發展? 下年仲有無花似乎要睇彩數
今日踩單車經過,又見一批批閒日唔駛返工嘅龍友團出沒。果度做緊土地平整,會起屋。其實池塘出面有閘,池塘屬地盤,所以我若係建築商的話,一定會落閘,因為好多泥頭車及剷泥車出出入入,啲龍友就響地盤入面又出出入入,遲啲可能又上報了。
我同車友10月25日去過,另外一位車友2星期後去,發現花已㓔晒,但近排天氣咁暖,唔知會唔會再開蕃?
仲係咁多人!

11月頭,入去果個地盆入口閘閂左,原來之後有開番!
之前去到都有影!
GOPR6942.jpg _KLE0150.JPG
竟然因為一次單車比賽偶然發現呢處地方,「演變」成攝影熱門地,怪不得咁多記者成日「捕」住大笪地及問我地攞料。