登記成會員
搜索
查看: 6525|回復: 4

[開箱文] RIDEA 防水 BB 開箱及測試

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

BB 係越野單車入面「最快要換嘅損耗品」 -- 過去用過 SRAM 原裝鋼珠 BB 及另一隻二線牌子陶瓷 BB,經過兩三次水戰後,BB 入水入沙,就算勤清理及加油,兩三個月後打柴,所以搵吓有冇防水性高嘅 BB。

市面上可以買到嘅防水 BB 得一兩隻,反正係「損耗品」,就買平價嘅 RIDEA。過去我有不少「G、E、M」台灣牌子不快經驗(請自行爬舊 posts),深信不止食物,單車界 Made in Taiwan 九成係垃圾,好彩睇過官網介紹,RIDEA 係台資大陸廠,即係 Made in China,於是買一隻試試!(可能有啲人會不同意,但我幾十年單車經驗,單車嘢唔理高中低價,唔會有嘢衰得過 Made in Taiwan)

因為用響越野車關係,選擇鋼珠,不揀陶瓷。佢防水嘅「奧秘」係,啤令及 housing 之間有膠墊圈,裏面有彈弓頂住,防沙防水。

響新界某越野單車場冒大雨快走七圈,全部沙石路 + 水窪,一如正常,BB、鍊餅、鍊全部係沙 + 水,之後拆開鍊餅,只有 BB 外圍有沙,裏面冇入水及沙。

暢順度方面,用手指轉動時,冇陶瓷果種順滑,但有鋼珠及珠盤果種壓力感覺,而安裝鍊餅後唔會有分別。

至於防水嘅墊圈可以捱幾耐?就要等時間去測試。有機會再出報告。
咁如我地少浸水上山落山的,一般幾耐要check下個BB
其實你問 10 個人,應該有 10 個不同答案。

有啲人認為,BB 係損耗品,所以唔加油唔清理,淨係踩完洗車,最後等到 BB 有聲或者轉得唔順就換,因為一般 SRAM 及 Shimano 嘅 BB 都係百零蚊,若買台灣二三線果啲就一百有找,而且拆 BB 又要特別工具,拆完洗完又要上油,樽油又成舊水……所以佢地費事搞咁多嘢。

我就「大水戰」後會拆出嚟清潔及加油,冇話幾耐一次,都係睇有冇浸過水。
咁平時洗車時搵水沖有冇影響?
我平時都係搵水沖,只要得閑就拆出嚟清潔及加油。