登記成會員
搜索
查看: 6689|回復: 9

[賽後報告] 酷熱牛牯嶺遇漁記

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今日酷熱警告高掛,當然係戶外運動好日子。中午快走主場牛牯嶺,快上到頂時,遇一隊制服漁記(於郊野公園範圍外)。本來諗住由「神秘通道」(合法路線)往和合石,不過「神秘通道」生密晒,人都入唔到,結果要原路下山。

期間漁記話,因為近期有 II 斬沉香,所以響附近巡邏,叫大家呢期小心啲 II。

下山時 brake 到頂,要休息一下。

牛牯嶺過和合石條絲帶路(打橫果條)已經完全俾高過人既野草封晒,千祈唔好入。小弟尋日膽粗粗捐左入去,愈行愈入結果被困出唔返黎,最後要勞動消防係和合石果邊打救至脫險,兄弟要試秘密通道既話,就試上石級果條好勒。
耐熱力驚人!
我就頂到酷熱,但對 brake 唔得,落山 2/3 就過熱。
師兄真犀利,小弟計劃由和合石上經神秘通道過牛牯嶺,請問路徑是否已經完全隱蔽?謝
條路已經被高過我嘅野草完全隱敝,不過耐唔中會有行山人經過踩一踩啲草,若你知出入口,有可能搵得到。
和合石嘅入口就仲見到。你入去後向下行幾十米,就會見到向下嘅繩索,沿繩索向下,就會接一條山腰小徑。你面向開揚,向右行就出到牛牯嶺行山徑。
咁驚險!?若大家真係有興趣行「秘密通道」,可以組隊前往。(「秘密通道」真係名不虛傳,我都係超級熟地頭先識行!)
帶把開山刀有so。
平凡師兄好耶 如果冇睇到可能下星期CALL消防果個係我