登記成會員
搜索
查看: 8189|回復: 15

[純粹吹水] 轉:HK URBEX 踏進廢棄了的小欖醫院

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

馬上會被龍友侵入!

原有的小欖醫院於 1972年設立,舊址在青山公路16咪半,在 2012 年則遷至青松觀路,廢棄只有兩年時間,但據進入探索的 HK URBEX 形容,大自然已迅速接管這座建築物,而且從照片來看,廢棄破壞之處甚多,有些畫面甚至像「逃亡」一樣的感覺……

根據官方資料︰小欖醫院是專為16歲或以上嚴重智障人士提供全面綜合康復及療養服務的醫院。除了一般醫療和精神科治療外,亦提供護理服務、職業治療、物理治療、義肢及矯形服務、醫務社工服務及智能教育訓練。(感謝讀者指正,之前提及的精神病囚犯治療地點,則為小欖精神病治療中心,現修正如上)

hkurbex02

hkurbex03

hkurbex04

牙醫治療︰

hkurbex

hkurbex06

hkurbex07

好像匆忙逃走似的……

hkurbex08

hkurbex09

hkurbex05

hkurbex10

hkurbex11

hkurbex12

巨型蜘蛛……

hkurbex13

hkurbex14

以下還有他們所拍攝的影片︰

這裏只是部份照片,按以下連結還會看到更多,而且他們還發現了醫院遺下了部份病人資料,完全沒有鎖好或銷毁……

Part 1

Part 2

HK URBEX 的 Facebook 頁︰https://www.facebook.com/hkurbex

關於作者
The Nok - 有一個女兒,一個兒子,生活就是不斷的文字創作。
BlogFacebook
More from my site

HK URBEX遊走鬧市裡的廢棄屠宰場HK URBEX遊走鬧市裡的廢棄屠宰場
HK URBEX 走進地底,拍攝施工中的港鐵隧道HK URBEX 走進地底,拍攝施工中的港鐵隧道
拍攝景點︰亞洲最大遊樂園…廢墟拍攝景點︰亞洲最大遊樂園…廢墟
[恐怖慎入]攝影師實拍廢棄的獸醫學校[恐怖慎入]攝影師實拍廢棄的獸醫學校
日本廢墟勝景 – 奈良夢幻樂園日本廢墟勝景 – 奈良夢幻樂園
荒廢精神病院的縮時旅程荒廢精神病院的縮時旅程

Categories: 風景攝影
Previous Post
超強動感 Hyperlapse 穿梭北韓平壤
Next Post
DIY更換相機LCD屏幕保護玻璃
All content Copyright Photoblog.hk

班人講到底都係想借廢成名
原link:
原link:
遊客,如果您要查看本帖隱藏內容請回復
廢渣,以公開地名去增加人氣,開一個就被業主封一個,令後來者無法進入
Keep it low profile
原本個看更俾人炒左都係因為呢班人
其實小欖精神病院我以前去過做野
原本個看更俾人炒左都係因為呢班人<< 其實好難睇得住, 地方咁大得一個看更守門口
原本個看更俾人炒左都係因為呢班人<< 地方咁大得一個看更好難睇守得住
為了出名,吾理其他人
香港既玩法係唔好玩得串,就無人理你
拍片加開名,看更第一個受死,唔係守唔守得住,而係你入去影唔揚個地點,班高層就唔會知,就唔會比人炒
看更都只係打份工,玩還玩,靜靜地。唔好玩串個場累到人,咁就好仆街
之前去某廢廠,同保安叔叔溝通完,睇完影完相唔post,費事累人!起碼可以光明正大入去,
Lazian 發表於 12-12-2016 04:11 AM
之前去某廢廠,同保安叔叔溝通完,睇完影完相唔post,費事累人!起碼可以光明正大入去, ...

但唔會個個看更都會咁, 我做看更都會諗一諗點知你會唔會揚…
哩D都係靠自律, 唔好玩寸個party.
多謝分享