登記成會員
搜索
查看: 21009|回復: 29

[推介/評論] 高街鬼屋(有圖有真相)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

現在高街鬼屋已改建成社區中心,不過約廿幾年前,曾經深入鬼屋,雖然冇鬼,但影咗幾張相,scan 番上嚟大家分享吓。

SCN_000dd6.jpg SCN_0007 copy 3.jpg SCN_0007 copy 2.jpg SCN_0006 copy.jpg SCN_0006 copy 2.jpg SCN_0008 copy.jpg SCN_0008 copy 2.jpg SCN_0007 copy.jpg SCN_0007 copy df2.jpg

d 相睇落好似有用 filter ,不過留意,果陣仲係用菲林機。用 ISO100 菲林但較去 ISO400,然後請曬相鋪 push 一至兩級,就做到呢個效果。有興趣下次到我屋企時攞番原相大家欣賞。

此外,我實際唔記得幾時去影,不過從相簿內呢張未用嘅 5R 贈券睇嚟應該係 1991 年四月嘅事。

評分

參與人數 4積分 +50 收起 理由
DesmondWan@FB + 10 支持出相
12pt + 20 廿分好!
Homan + 10 十分好!
hawaiiandaily + 10 十分好!

查看全部評分

近日工作關係,要響第一二三街出沒,所以專登走上去高街,睇吓鬼屋依家變成點?

上一次去,就係影呢輯相果年,應該有二十幾年前了。

仲專登影番當年坐兒童車果個位置,依家有鐵欄,入唔到了。

以前年代冇話「探險」唔「探險」,有地方去咪去玩,當年電視、報紙耐不耐都有介紹,但唔會好似依家咁,一有報導或網上有人講,就引一班人瘋狂咁去打卡(例如睇芒草),加上一般荒廢地方又冇人理,總之時代唔同玩法都唔同。

冇呀, 見唔到油畫, 因為成夜晚11點幾入, 太黑了, 只記得我爬窗入去, 房內有一張三腳椅, 轉出去就見到內園, 再轉就係大廳同一條長長的走廊直通另一面.
正~探險始祖~
第二張好正
我記得 d 牆係一係藍色、一係粉紅,總之入到去 d 顏色好奇怪。而一樓上二樓的樓梯有一張好大嘅畫,畫 d 奇怪嘢,所以 d 人果陣話佢係瘋人院。

而響二樓,真係有一張好似電椅,椅上有 d 扣,用嚟 lock 住果人,不過搵唔番張相,但明明記得有影。
有冇影底幅畫?
另有冇去埋寶馬山鬼屋?
正呀,好有菲林味…
Homan 發表於 23-2-2012 12:49 AM
正呀,好有菲林味…

都話係菲林相,當然有菲林味。
十幾年前都有去過,不過無影相。果時重要晚上10點幾入,等到正12點係中庭(中庭係個花園位)睇下有無乜野怪事發生。最後當然無啦,疑心生暗鬼就有 XDDD
12pt 發表於 23-2-2012 09:33 AM
十幾年前都有去過,不過無影相。果時重要晚上10點幾入,等到正12點係中庭(中庭係個花園位)睇下有無乜野怪 ...

有冇影低中央樓梯果張畫?
都無,因為果時無帶相機,只記得中央樓梯落下層位已倒塌,但有另一邊可以落地庫,而地庫有個位好似停屍間....
我好似係92or93年去的, 總之係"大迷信"之後, 果時已經俾大燒過, 好多地方都爛晒, 去到地庫入口時電筒突然失靈, 於是走咗。
因為重整緊個人 album,又搵多兩張高街鬼屋相。

根本就系大迷信
近排政府開始話要拆....
見到個地板就諗起太古7廠....危機四伏
我都有將呢啲相放響 egg studio,有位讀者回信,話有樓梯上果張大油畫嘅相,我已經情商佢 scan 嚟分享一下!希望大家有眼緣啦!
當年咁玩係咪叫迫沖?
你地咁好玩咗探險廿幾年!
我都希望有機會開吓眼界睇吓張油畫相。
而果張畫又真係好奇怪,大家都知道有呢張畫,但總係冇人影低(包括自己,都係睇完就算),我有問過版主,佢都見過,但又係冇影相,而網上都唔見有……