登記成會員
搜索
查看: 7259|回復: 6

JAVA 小輪車

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

尋日去旺角單車黑店 (旺黑) 見到 Java d 小輪車,立刻打比 C_Foo 提議佢除摺車外仲有另一選擇。

呢類小輪車剛性一定好過摺車,而且拆前後轆後一樣可以上交通工具 (其實 700C road bike 拆前後轆入袋一樣可以上交通工具......雖然有好多人都以為淨係摺車先可以)

我響旺黑唔係見呢架,呢架只係參考吓..... 旺黑果架都係標 $3200, 咁新界區應該 $2800 樓下。

仲有尋日講開果隻摺嘅 MT bike, 其實拆前後轆後摺同唔摺都差唔多 size

請留意 (C_Foo 要留意) 個 brake, 正路就叫 "槍手",係 brake + 轉波一體, JAVA 好多唔太貴嘅車都有。 (如果你要睇真 d ,就 search 我賣緊果兩對 shifter http://photomarket.hk/viewthread.php?tid=2214&extra=page%3D1)

Ths egg_studio, 聽我做下功課先, 聽講d人上交通工具係拆前轆(后轆連餅難拆), 係咪有呢回事?
Road bike + MT bike : 巴士就要求拆前後轆,然後入袋,咁就 ok。小巴應該差唔多,因為我試過我架 MT bike 拆前後轆上巴都 ok.

地鐵火車--港鐵 (除東鐵外) 就明文規定單車唔上得,摺車都唔得,但現實係只要唔響繁忙時間,及響車頭車尾,拆前後轆入袋,唔好寸寸貢 (架車唔好包到成個水貨,同你個樣唔似水客),都冇聽過有問題。(摺車當然摺埋入袋就 ok )

搭船就一定要上貨輪 (快船唔得) + 行李票

如果個轆有快拆,拆 (同裝) 都係一、兩分鐘內嘅事。(但如果冇快拆就 PK 了)

當然你可以借最高領導架車,然後拆兩個轆落嚟,再睇下佢用幾耐裝番上去。
好似幾型WOH。。。
回覆 4# sunnyslhf

連C_FOO都入左啦… 都係時候到你啦Sunny 兄~~
回覆 5# Homan

搵機會睇下啦.. haha
回覆 6# sunnyslhf

快快加入有"輪"行列吧