登記成會員
搜索
查看: 8819|回復: 4

[純粹吹水] 睇 2016 新款單車!Eurobike 2015 單車展

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

近期有 Eurobike 車展,揀咗幾款單車 share 一下。(所有圖片由 Pinkbike 轉載)

左仔……有乜特別?係用「可能」稍後會成潮流嘅 27.5+ 車轆 size。追潮流嘅車友又準備 $$$ 去換架換轆啦。

有男裝,當然要有女裝!

響國內日漸流行,而香港都耐唔中響山入面見到嘅 fat bike,但呢部就比常見嘅鋁架車有型得多 -- 雖然唔知重量及紥實程度?

台灣「G、E、M」牌中,M 牌仍有推出 29ER 車款,似乎未好似 G 牌咁半放棄高端比賽市場,齋做 27.5 新手最愛。

呢架就無敵,大家若有咁上下年紀,有冇印象維園單車比賽?

車手要從小培養,否則去到我呢個年紀先「訓練」,真係事倍功半。所以,兒童單車都要有 update!

再嚟兒童單車 -- classic!

全碳嘅 carbon DH 車不只鴻富有出品,國外大小廠(雖然都係國內設廠)都陸續生產,至於技術成熟未 / 容易炒爆?仍有待路面測試。

全避震架嘅後擔設計日新月異,Kross 呢款 Revo Virtual Suspension 出咗幾年,2016 車款又係用佢。

Nicolai Argon AM 用皮帶驅,配合技術已經好成熟嘅 internal gear hub 轉波,報稱減少外露又需要潤滑嘅零件,適合雪地、涉水、大沙地。

再嚟多部皮帶驅。

Scott 「可能」代理做唔掂,所以全線撤離香港,所以望吓圖、懷念一下。(不過,睇落,Scott 車架真係十年如一……除咗顏色。)

香港人至愛 -- 摺車。

呢架點解要介紹,留意一下 size -- 係當年 DH 「流行」嘅 24" 轆。所以話齋,moutain bike 「常見/曾經流行/潮流/將會流行」嘅 size,數得出都有
20"
22"
24"
26"
27.5"
27.75"
27.5+
29ER
29+
36ER
所以新手老手唔駛理「潮流」,最緊要清楚自己啱乜 size。(同埋唔好信 G 牌果句「乜乜乜唔適合亞洲人……」)

Yeti 29ER 全碳!

香港有間單車鋪專「昆」新手,話 29ER 已末落,依家應該「跟上潮流」買 27.5。但每年睇單車展及各大小廠嘅新車,唔覺有車廠停產 29ER,事實上,只有 G 牌及香港代理由於「香港人擁有亞洲人身型」而唔入貨,幸好,我冇「亞洲人身型」。

另一原因,該單車鋪要快啲走晒 27.5" 貨尾,先可以入 27.5+……

再嚟 29ER,死未?

再再嚟 29ER!「亞洲人身型」就請 skip!

KTM 嘅 29ER XC,配「潮物」倒 fork,可惜「亞洲人身型」就潮唔起。

BH 又跟隨潮流,亦照顧「亞洲人身型」需要,推出 27.5+ 車款。

你介紹單車猶如講馬。
第一次見到倒叉
星期六比賽你就會見到。
外國單車廠繼續出產 29ER 單車外,上年新興嘅 27.5+ 亦逐漸流行。

睇睇國內 carbon 車架生產商鴻富,原來已經靜悄悄地出咗 27.5+ 車架。

之前聽過本地某幾間單車鋪經常放風,話 29ER 已被淘汰,叫大家轉踩 27.5。睇番今次 2016 車展,大家應該心裏有數,究竟係 29ER 會被淘汰?抑或單車代理要清晒啲 27.5,準備入 27.5+?

之於 27.5+ 有幾好?我就未踩過(連見都未見過),但睇落…… 27.5 尺寸上加條 3 寸或 3.5 寸呔,其實咪變番架 29ER 出嚟?

Screen Shot 2015-12-02 at 1.51.40 pm.png